Japonská sonda zhotovila prvé snímky z povrchu asteroidu Ryuga

Robotické rovery z japonskej sondy Hajabusa 2 zhotovili na povrchu asteroidu Ryuga fotografie, ktoré dokazujú, že jeho povrch je kamenistý. To síce nie je žiadnym prekvapením, ale napriek tomu sú japonskí vesmírni vedci a inžinieri nadšení zo snímok urobených Roverom-1A a Roverom-1B na asteroide vzdialenom asi 280 miliónov kilometrov od Zeme, napísala agentúra AP.

28.09.2018 11:16
JAXA asteroid Ryuga Hayabusa 2 Foto: ,
Na prvých snímkach z asteroidu Ryuga vidieť detailné zábery kamenistého povrchu.
debata (5)

Japonská vesmírna agentúra JAXA zverejnila najnovšie fotografie na svojich webových stránkach vo štvrtok neskoro večer. Sú na nich vidieť mierne naklonené, detailné zábery kamenistého povrchu zhotovené na niekoľkých miestach asteroidu. „Nenachádzam slov, aby som vyjadril, ako som šťastný, že sa nám podarilo uskutočniť mobilný výskum povrchu asteroidu,“ napísal na stránkach JAXA manažér projektu Juiči Cuda.

Sonda Hajabusa 2 bez ľudskej posádky letela do blízkosti asteroidu Ryuga viac ako tri roky. Pred týždňom na jeho povrch úspešne spustila kontajner MINERVA-II 1 s dvomi rovermi. Tieto zhruba kilogramové valcovité aparáty sú vybavené kamerami, teplotnými senzormi, gyroskopom a akcelerometrom, ktorý meria zrýchlenie. Po povrchu asteroidu zariadenia vzhľadom k mimoriadne nízkej príťažlivosti nejazdia, ale poskakujú. Každý skok, ktorý trvá 15 minút, umožňuje presun až o 15 metrov.

Sonda Hajabusa 2 nesie ešte kontajner MINERVA-II 2, v ktorom je robot Rover-2, a pristávací modul nemeckej výroby MASCOT. Nemecký aparát by mal dosadnúť na asteroid začiatkom októbra a Rover-2 až budúci rok. S prvým zberom vzoriek z povrchu počíta JAXA na konci októbra. Pri tomto manévri sa Hajabusa 2 tesne priblíži k povrchu a vzorky odoberie pomocou zbernej hubice. Budúci rok v marci či apríli potom sonda vystrelí na asteroid projektil, ktorý vytvorí malý kráter. Z jeho vnútra chce JAXA rovnako pomocou hubice odobrať ďalšiu vzorku. So získaným materiálom sa potom vráti na Zem do konca roka 2020.

Expedícia Hajabusa 2 je druhým projektom JAXA zameraným na prieskum asteroidov a prepravu vzoriek z nich na Zem. Prvú sondu japonskí vedci vypustili v roku 2003 a jej let bol úspešný, aj keď návrat skomplikovali technické problémy. Puzdro so vzorkami nakoniec na Zemi pristálo v polovici roka 2010.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #asteroid #sonda Hayabusa-2 #JAXA