Hajabusa vypustila na asteroid pozorovacieho robota

Japonská sonda Hajabusa 2 vyslala na asteroid Ryuga nemecko-francúzske pozorovacie zariadenie, ktoré má na povrchu zbierať a prenášať údaje napríklad o teplote a nerastnom zložení.

03.10.2018 08:32
hayabusa2 main 001 1 Foto:
Hayabusa 2.
debata
Informovala o tom dnes agentúra AP. Vysadenie sondy na povrch vesmírneho telesa je ďalším krokom v projekte, ktorého cieľom je hľadať stopy po pôvode slnečnej sústavy.

„Po overení dát zaslaných Hajabusou 2 môžeme potvrdiť, že MASCOT sa podľa plánu oddelil od sondy,“ oznámila japonská kozmická agentúra JAXA na twitteri. Agentúra však zatiaľ nepotvrdila, či modul úspešne pristál.

JAXA potvrdila, že pristávací modul MASCOT bol vypustený a zamieril na asteroid. Pri manévri sa sonda k asteroidu priblížila až na vzdialenosť len 50 metrov. Batériou poháňaná sonda krabicového tvaru môže zbierať a vysielať údaje 16 hodín.

Sonda Hajabusa 2 bez ľudskej posádky letela do blízkosti asteroidu Ryuga viac ako tri roky, počas ktorých zdolala 280 miliónov kilometrov, a pri asteroide operuje od júna. Pred týždňom na jeho povrch úspešne spustila kontajner MINERVA-II 1 s dvoma Rovermi.

MASCOT bol na sonde umiestnený v kontajneri MINERVA-II 2, v ktorom je ešte robot Rover-2. Ten má na asteroid dosadnúť až budúci rok.

S prvým zberom vzoriek z povrchu počíta JAXA na konci tohto mesiaca. Pri tomto manévri sa Hajabusa 2 tesne priblíži k povrchu a vzorky odoberie pomocou zbernej hubice. Budúci rok v marci či apríli potom sonda vystrelí na asteroid projektil, ktorý vytvorí malý kráter. Z jeho vnútra chce JAXA rovnako pomocou hubice odobrať ďalšiu vzorku. So získaným materiálom sa potom vráti na Zem do konca roka 2020.

Expedícia Hajabusa 2 je druhým projektom JAXA zameraným na prieskum asteroidov a prepravu vzoriek z nich na Zemi. Prvý sondu japonskí vedci vypustili v roku 2003 a jej let bol úspešný, aj keď návrat skomplikovali technické problémy. Puzdro so vzorkami nakoniec na Zemi pristálo v polovici roka 2010.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #asteroid #Hajabusa