Vedci zrejme objavili prvý exomesiac

Astronómovia pravdepodobne objavili prvý mesiac mimo našej slnečnej sústavy. Tento "exomesiac" je pritom úplne iný ako dosiaľ známe mesiace - je veľký ako Neptún a obieha okolo planéty veľkosti Jupitera.

04.10.2018 10:46
debata

Objekt najprv zaznamenali vďaka dátam z družice Kepler amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír a neskôr ho pozorovali pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu. O objave informovali astronómovia David Kipping a Alex Teachey v časopise Science Advances, no upozornili, že na pochopenie vzdialeného planetárneho systému sú potrebné ďalšie pozorovania.

Astronómovia dosiaľ objavili už vyše 3 500 exoplanét – planét obiehajúcich iné hviezdy ako naše Slnko. Súčasne s tým hľadali aj exomesiace – telesá obiehajúce tieto vzdialené planéty, no so súčasnými technológiami sa im nedarilo ich zaznamenať.

Vedci monitorovali planétu známu ako Kepler 1625b, keď prechádzala popred svoju materskú hviezdu a hľadali signály, ktoré by potvrdili prítomnosť exomesiaca. Oba objekty pritom spadajú do kategórie plynných obrov a pravdepodobný mesiac, ktorý dostal pomenovanie Kepler 1625b-i, obieha vo vzdialenosti asi tri milióny kilometrov od planéty. I keď im toto pozorovanie prinieslo dosiaľ najpresvedčivejšie dôkazy o existencii exomesiaca, astronómovia upozorňujú, že je zatiaľ potrebná obozretnosť.

David Kipping strávil hľadaním exomesiacov už asi desať rokov svojej kariéry, pričom niekoľko sľubných kandidátov, na ktorých narazil v minulosti, neskôr po získaní ďalších dát vylúčili. O skúmaní tohto konkrétneho mesiaca informoval Kipping spolu s kolegami Alexom Teacheym a Allanom Schmittom v júli 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #exomesiac