Okolo Zeme presviští planétka v tvare lebky

Okolo našej planéty preletí 11. novembra asteroid pripomínajúci svojim tvarom lebku. A to vo vzdialenosti takmer 40 miliónov kilometrov.

11.10.2018 16:56
debata
Asteroid s označením 2015 TB145. Foto: nasa.gov
2015 TB145 Asteroid s označením 2015 TB145.

Má prezývku „Veľká dyňa“, pretože sa pri Zemi objavil prvý raz pred tromi rokmi počas tradičného anglosaského sviatku Halloween. Informovala o tom agentúra Reuters.

Asteroid s označením 2015 TB145 je planétka, ktorá sa, podľa španielskej agentúry Sinc 31. októbra 2015 (dátum sviatku Halloween) k Zemi priblížila na vzdialenosť necelých 500 tisíc kilometrov. Vtedy bola teda výrazne bližšie.

Jej žartovné pomenovanie „Veľká dyňa“ pre jej podobu a tiež symbolu daného sviatku vymysleli zamestnanci amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA).

Pozorovania počas prvého preletu ukázali, že planétka odráža len 5 až 6 percent slnečného svetla. Je teda len o niečo málo reflexnejšia ako napríklad uhlie.

Odborníci sa domnievajú, že asteroid môže byť zaniknutou kométou, ktorá potom, ako často obiehala okolo Slnka, stratila svoje kvapalné a iné tekuté zlúčeniny.

Aj keď blížiaci sa druhý prelet nebude pre veľkú vzdialenosť pre astronomické pozorovania zďaleka taký priaznivý ako ten pred tromi rokmi, vedci podľa serveru Space.com tvrdia, že objekt napriek tomu budú schopní sledovať a získavať o ňom nové údaje.

Väčší asteroid našu planétu minul napríklad aj na konci augusta, konkrétne o skoro päť miliónov kilometrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #asteroid #Halloween