Nový pilotovaný let k ISS je plánovaný na jar 2019

Dvaja kozmonauti, ktorí prežili štvrtkový chybný štart ruskej rakety Sojuz MS-10, poletia k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) znova. Na cestu sa vydajú pravdepodobne na jar budúceho roka. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Hlavnou príčinou neúspešného štartu ruskej rakety Sojuz bola zrejme zrážka úlomkov.

12.10.2018 12:35 , aktualizované: 13:42
nepoužívať, Roskosmos, Rogozin, ISS, Sojuz Foto: ,
Zľava, ruský kozmonaut Alexej Ovčinin, šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin a americký astronaut Nick Hague.
debata (3)

Rusko po havárii rakety Sojuz zrejme odloží vyslanie nepilotovanej zásobovacej rakety k ISS, plánovanej na koniec októbra, uviedol ďalej Roskosmos. Hneď vo štvrtok ruské úrady oznámili pozastavenie pilotovaných letov do vesmíru.

Štart lode Sojuz MS-10 s dvoma novými členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice vo štvrtok zlyhal kvôli technickým problémom nosnej rakety Sojuz-FG. Záchranný systém loď úspešne naviedol na núdzové pristátie v Kazachstane. Posádka – ruský kozmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague – vyviazla podľa Rogozina z nehody bez ujmy a cíti sa dobre.

Šéf agentúry Roskosmos dnes zverejnil na twitteri fotografiu, ako sedí vedľa oboch kozmonautov. Rogozin pritom uviedol, že Ovčinin a Hague sa už z Kazachstanu vrátili do Hviezdneho mestečka pri Moskve, ktoré je hlavným ruským výcvikovým strediskom pre kozmonautov.

Ďalšia zásobovacia misia bola plánovaná na 31. október, nákladná loď Progress – ktorá dopravuje posádke na ISS jedlo a ďalšie zásoby – ale používa rovnakú nosnú raketu Sojuz, aká sa dostala do problémov pri štvrtkovom incidente, napísala agentúra Reuters.

Na vine sú zrejme úlomky

Hlavnou príčinou neúspešného štartu ruskej rakety Sojuz vo štvrtok bola zrážka úlomkov počas procesu oddeľovania prvého a druhého stupňa nosnej rakety. Oznámil to v piatok výkonný riaditeľ vesmírnej agentúry Roskosmos pre lety s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov, ktorého cituje agentúra TASS.

„Konečné výsledky vyšetrovania ešte nemáme, hlavná príčina je však zrozumiteľná a súvisí s kolíziou úlomkov. Nastala odchýlka od štandardnej trajektórie a evidentne došlo k rozpadnutiu dolnej časti druhého stupňa. Raketa nepokračovala v normálnom lete a následne sa spustil automatický systém,“ vyhlásil Krikaľov.

Úlomok prvého stupňa prídavného raketového motora sa zrazil s druhým stupňom, podotkol predstaviteľ Roskosmosu. „Mohlo to byť spôsobené zlyhaním systému normálneho oddelenia, ktorý sa mal aktivovať. Príčiny budeme detailne analyzovať,“ dodal. Výsledky vládneho vyšetrovania budú dostupné už tento mesiac.

„Vyšetrovacia komisia začala pracovať už včera. Výsledky sa očakávajú po 20. októbri. Prvé časti, ktoré sa našli v kazašskej stepi, nám pomôžu objasniť, čo sa stalo. Následne sa vykonajú nevyhnutné merania a lety budú pokračovať,“ povedal Krikaľov s tým, že všetky rakety tejto triedy budú môcť byť opäť používané až po tom, ako sa zistia príčiny incidentu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ISS #Sojuz #Dmitrij Rogozin #Roskosmos