Systém AMOS nainštalovali na havajských observatóriách

Astronómovia z Univerzity Komenského v Bratislave nainštalovali svoje originálne astronomické zariadenie na špičkových svetových observatóriách na Havajských ostrovoch.

15.10.2018 13:39 , aktualizované: 13:43
181015-AMOS 1 Foto:
Systém AMOS na pozorovanie celej oblohy a určovanie dráh meteorov bol vyvinutý na Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (FMFI UK) v Modre.
debata
Systém AMOS (All-sky Meteor Orbit System) zaviedli na vrcholoch sopiek Haleakala a Mauna Kea.

Systém AMOS na pozorovanie celej oblohy a určovanie dráh meteorov bol vyvinutý na Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (FMFI UK) v Modre. Poskytuje vedecké informácie o meteoroidoch – malých telesách slnečnej sústavy a nepriamo aj o ich materských telesách, kométach a asteroidoch.

Od roku 2007 sa prototyp tohto systému prevádzkuje na štyroch staniciach v rámci Slovenskej videometeorickej siete. V roku 2015 boli vybudované dve stanice AMOS na observatóriách na Kanárskych ostrovoch a v roku 2016 dve stanice v púšti Atacama v Čile.

„Umiestnením zariadenia na astronomických observatóriách v nadmorskej výške nad 3 000, resp. 4 000 metrov nad morom, nachádzajúcich sa v oblastiach s tmavou oblohou a vynikajúcimi pozorovacími podmienkami, dosahuje systém AMOS vysokú efektivitu. Touto inštaláciou postupne budujeme sieť staníc po celom svete s cieľom komplexne sledovať prítok meteoroidných častíc do atmosféry Zeme,“ vysvetľuje doc. RNDr. Juraj Tóth, PhD., astronóm FMFI UK a spoluautor systému.

Inštalácii kamier AMOS na Havajských ostrovoch predchádzala cesta docenta Tótha na Havajskú univerzitu v januári 2018, kde predstavil projekt a výsledky systému. So svojím bývalým študentom a kolegom doktorom Petrom Verešom z Centra pre astrofyziku Harvardovej univerzity a s doktorom Robertom Jedickem z Inštitútu astronómie Havajskej univerzity navštívili observatóriá Haleakala a Mauna Kea.

„Po nadviazaní spolupráce s Havajskou univerzitou a Smithsonianským submilimetrovým rádioteleskopom (Smithsonian Submilimeter Array) sme dohodli umiestnenie kamier AMOS. V marci sme získali definitívne schválenie a mohli sme pripraviť dve kamery a zaslať ich na Havajské ostrovy," uzatvára vedúci projektu docent Tóth.

„Inštalovanie systému našich astronómov na ďalších špičkových observatóriách svedčí o jeho unikátnosti a efektívnosti. Je ďalším dôležitým krokom ku komplexnému sledovaniu oblohy na celom svete, a teda aj schopnosti monitorovať a presne určiť miesto dopadu i menších telies v prípade mimoriadnej udalosti,“ zdôraznil rektor Univerzity Komenského profesor Karol Mičieta.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #astronómovia #Univerzita Komenského #Havajské ostrovy #AMOS #observatóriá