Základom bola chladnokrvnosť, hodnotí Hague a Ovčinin nehodu Sojuzu

Američan Nick Hague a Rus Alexej Ovčinin, ktorí minulý týždeň prežili dramatické chvíle pri havárii rakety Sojuz, v utorok nezávisle na sebe porozprávali o svojich zážitkoch pri polhodinovom núdzovom pristátí.

17.10.2018 13:11
nasa 2 Foto:
Američan Nick Hague a Rus Alexej Ovčinin, ktorí minulý týždeň prežili dramatické chvíle pri havárii rakety Sojuz.
debata
Konštatovali, že najdôležitejšia bola v kritických chvíľach chladnokrvnosť. Panike vraj nepodľahli.

Pri štarte Sojuzu MS-10 zlyhala nosná raketa a návratový modul s Hagueom a Ovčininom po lete po balistickej dráhe pristál v Kazachstane. Nikto z nich nebol zranený.

Za nehodu môže podľa predbežného vyšetrovania zrejme nedostatočná predletová kontrola, vylúčená podľa ruských vyšetrovateľov nie je ani sabotáž.

Incident vyšetruje komisia ruskej kozmickej agentúry Roskosmos. Šéf agentúry Dmitrij Rogozin uistil, že zástupcovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Európskej vesmírnej agentúry (ESA) budú s výsledkami šetrenia oboznámení. NASA a ESA sa podieľajú na projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ku ktorej mal Sojuz zamieriť. Lety takýchto rakiet boli až do odvolania zastavené.

Ako celú situáciu posádka vnímala? „Komunikácia počas dramatického návratu prebiehala v ruštine,“ povedal v americkom vesmírnom stredisku na floridskom myse Canaveral americký astronaut Hague.

Po pristátí sa vraj obaja členovia posádky na seba „uškrnuli“, potriasli si rukou a zažartovali o svojom krátkom lete. Zmysel pre iróniu preukázali aj pri komunikácii s veliteľstvom. „Dve minúty štyridsať päť sekúnd. Havária nosiča. To sme rýchlo doleteli,“ hlásil totiž kozmonaut Ovčinin do vysielačky krátko po prerušení letu.

„Radšej by som bol na obežnej dráhe a pripravoval sa na prácu v otvorenom kozme. Som ale vďačný, že som prežil,“ vyhlásil Hague.

Havarijný stav zaznamenali vďaka palubnej svetelnej signalizácii. „Pracovali sme podľa stanovených regulí, väčšinu obstarali automaty, my sme ich kontrolovali,“ uviedol Ovčinin v rozhovore pre ruskú televíziu Rossija 24. Počas pristátia vraj nepanikárili, na to navyše ani nebol čas.

Pri lete boli Ovčinin a Hague vystavení silnému preťaženiu. „Predstavte si, že vám na hrudi leží kus betónu sedemkrát ťažší, než je vaša vlastná váha,“ opísal pristátie Ovčinin. Dodal však, že pri výcviku absolvujú všetci kozmonauti záťaž ešte väčši.

Napriek nebezpečnej havárii ruský kozmonaut nezabudol pochváliť kvality tamojších rakiet. „Znovu sme sa presvedčili o spoľahlivosti našej kozmickej techniky. Keď je potrebné, zafunguje,“ zhrnul napínavé okamihy.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #raketa #pristátie #kozmonauti #kozmodróm #núdzové pristátie