Príčina havárie rakety Sojuz-FG nie je istá

Príčina zlyhania nosnej rakety Sojuz-FG, kvôli ktorej musela pred dvomi týždňami núdzovo pristáť pilotovaná loď Sojuz MS-10, stále nie je jednoznačne určená.

24.10.2018 15:34
Kazakhstan Russia Space Station Foto:
Podľa zdroja havarijná komisia zložená z expertov vybraných ruskou kozmickou agentúrou Roskosmos opäť preverí celý cyklus výroby a prípravy rakety Sojuz-FG.
debata
Potvrdené nie je ani to, či za všetko môže poškodené čidlo dávajúce signál k oddeleniu bloku motora rakety. Napísala to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Podľa zdroja havarijná komisia zložená z expertov vybraných ruskou kozmickou agentúrou Roskosmos opäť preverí celý cyklus výroby a prípravy rakety Sojuz-FG. Cieľom je pokúsiť sa zistiť odchýlky pri výrobe a skúškach, ktoré mohli viesť k havárii.

Týka sa to celej výroby v samarskom raketovom kozmickom centre Progress, ale aj zostavení rakety, testov a predštartovnej príprave na kozmodrome Bajkonur v Kazachstane. V poslednom čase sa členovia komisie prikláňali k verzii chyby pri zostavovaní rakety, avšak malo to aj veľa oponentov. Ukazovali napríklad na to, že čidlo spúšťajúce oddelenie bloku rakety nemuselo byť ohnuté pri zostavovaní na kozmodrome, ale až pri dopade prvého stupňa Sojuzu-FG na Zem alebo pri nakladaní a prevoze zvyšných častí z Kazachstanu do Samary.

Raketa Sojuz-FG nedokázala 11. októbra vyniesť na stanovenú obežnú dráhu kozmickú loď Sojuz MS-10 s dvomi novými členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Ruský kozmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague mali na orbitálny komplex doraziť ešte v ten istý deň po približne šesťhodinovom lete. Potom, ako po oddelení prvého stupňa rakety zlyhal motor druhého stupňa, sa posádka vďaka záchrannému systému úspešne vrátila na Zem.

RIA Novosti minulý týždeň citovala anonymný zdroj z ruského kozmického priemyslu, ktorý povedal, že jednou z príčin nepodareného štartu by mohla byť aj sabotáž. O tejto údajnej možnosti sa ale agentúra v správe z 24. októbra nezmienila.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #Sojuz #zlyhanie #orbitálna stanica #kozmické centrum