K Medzinárodnej vesmírnej stanici zamierila americká nákladná loď Cygnus

Raketa Antares americkej spoločnosti Northrop Grumman sa dnes vydala na obežnú dráhu s nákladnou kozmickou loďou Cygnus, ktorá vezie náklad pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Štart bol pôvodne plánovaný na štvrtok a potom na piatok, pre nepriaznivé počasie bol ale opakovane odložený.

17.11.2018 10:49
cygnus, raketa, kozmická loď Foto: ,
Nákladná loď Cygnus pred štartom.
debata (8)

Raketa odštartovala z kozmodrómu na americkom ostrove Wallops u atlantického pobrežia USA. K ISS sa má pripojiť v pondelok, teda deň po ruskej nákladnej lodi Progress, ktorá k vesmírnej stanici zamierila v piatok. Cygnus má na palube zásoby a ďalší materiál s váhou viac ako tri tony. Podľa agentúry AP dostane posádka okrem iného 3D tlačiareň a zásobu zmrzliny.

Posádku ISS teraz tvorí Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Nemec Alexander Gerst. Túto trojicu mali v októbri doplniť ruský kozmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, ale kvôli zlyhaniu nosnej rakety Sojuz-FG sa museli núdzovo vrátiť na Zem. Loď Cygnus sa k ISS vydala už desiatykrát, prvý let sa uskutočnil v septembri 2013. Od ISS sa odpojí budúci rok vo februári a po prelete atmosférou jej zvyšky dopadnú do Tichého oceánu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Cygnus #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS)