SpaceX je prichystaná na skúšobný let novej pilotovanej lode Dragon

Prvý predvádzací let svojej novej kozmickej lode Crew Dragon, určenej na prepravu ľudí, vykoná americká spoločnosť SpaceX 17. januára.

22.12.2018 06:00
SpaceX-Pence Foto: ,
Prvý testovací let Crew Dragonu sa v januári uskutoční ešte bez posádky.
debata (8)
Loď aj s raketou Falcon 9, ktorá ju vynesie na obežnú dráhu, sú už pripravené v hangári spoločnosti v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride, informuje na svojom blogovom webe americká vesmírna agentúra NASA.

Prvý testovací let Crew Dragonu sa v januári uskutoční ešte bez posádky. Druhý let, plánovaný na jún, by ale už mal predviesť „na ostro“ prepravu amerických astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Američania, pokiaľ ide o dopravu svojich astronautov na orbitálny komplex, sa teraz musia spoliehať na ruské rakety a kozmické lode Sojuz. Od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 čakajú na vlastné nové lode. V roku 2010 NASA spustila program komerčnej prepravy posádok. V jeho rámci potom o štyri roky neskôr vybrala pre dopravu astronautov na ISS spoločnosti Boeing a SpaceX.

Boeing by mal predviesť svoju loď CTS-100 Starliner tiež najprv pri testovacom lete bez posádky, a to v marci budúceho roka. Následný prvý predvádzací let s prepravou astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu sa plánuje na august.

Okrem toho americká spoločnosť Lockheed Martin a európsky Airbus pripravujú pre NASA ďalšiu kozmickú loď Orion, ktorú budú tvoriť dva moduly. Veliteľský modul tohto viacúčelového prostriedku na prepravu posádok (MPCV) má na starosti Lockheed Martin a servisný modul Airbus.

Orion má popri doprave astronautov na ISS a späť na Zem tiež lietať s posádkami do hlbokého vesmíru. Plánuje sa, že s ním ľudia v budúcnosti budú vykonávať výskum Mesiaca, asteroidov aj planéty Mars.

V súčasnosti prepravujú náklad na ISS už dve súkromné americké spoločnosti. SpaceX s Dragonmi a Northrop Grumman s loďami Cygnus, ktoré táto spoločnosť kúpila v polovici roka s firmou Orbital ATK. Zásoby na stanici tiež dopravujú ruské „vesmírne kamióny“ Progress a japonské HTV. V rokoch 2008 až 2015 na stanicu lietali aj lode ATV Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Američania #Space X #Dragon #orbitálny komplex