Rok 2018: Astrobiologička Musilová dostala prestížnu prácu na Havaji

Jednou z najznámejších slovenských vedkýň je astrobiologička Michaela Musilová. Opýtali sme sa jej, ako je spokojná s uplynulým rokom. Z ktorého svojho pracovného výsledku sa najviac teší?

30.12.2018 08:00
Michaela Musilová Foto:
Michaela Musilová robí geologický prieskum počas simulovaného pobytu na Marse.
debata

„S uplynulým rokom som vcelku spokojná, najmä s tým, ako sa mi podarilo vyťažiť to najlepšie možné z ťažkých situácií. Mala som totiž pôvodne tráviť väčšinu tohto roku na Havaji na osemmesačnej simulovanej misii NASA na Mars. Misia bola, žiaľ, predčasne zrušená pre odstúpenie jedného člena z misie. Hneď som však dostala ponuku práce pre prestížne Kanadsko-francúzsko-havajské observatórium (CFHT), ktoré tiež sídli na Havaji. Neskôr ma oslovil majiteľ stanice, kde sa odohrávajú simulované misie, s tým, či nechcem riadiť a viesť všetky budúce misie na tej stanici. Takáto prestížna ponuka sa nedala odmietnuť. Tak isto naďalej pôsobím ako predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) a ako hosťujúca profesorka v Ústave jadrového a fyzikálneho inžinierstva Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity, pretože mi veľmi záleží na tom, aby som prepájala Slovensko so svojím zahraničným výskumom.“

Vedkyňa tak pocítila uznanie aj z cudziny, keďže si ju významné zahraničné organizácie ako NASA a Kanadsko-francúzsko-havajské observatórium vybrali do svojich projektov a tímov. Dostáva tiež opätovné pozvania prednášať na medzinárodných konferenciách po celom svete ako aj v Európskom parlamente. Ako „líderka zajtrajška“ vystupuje aj vo Švajčiarsku a vyučuje na Medzinárodnej vesmírnej univerzite (International Space University – ISU). Za najväčšiu poctu však považuje, že si ju vyžiadali a poverili viesť všetky simulované misie na Havaji. „Cítim, že to je veľmi veľká zodpovednosť a spravím všetko pre to, aby misie boli úspešné,“ hovorí.

V čom by Michaela Musilová rada pokračovala v budúcom roku? Čo by chcela dosiahnuť vo svojej profesii a prípadne aj v osobnom živote?

„Budúci rok ma čaká riadenie niekoľkých náročných misií, ako sú misie pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry. Plánujem pokračovať v prepájaní mojich aktivít so Slovenskom, napríklad cez mojich študentov na STU a cez naše projekty v SOSA. Tak isto plánujeme organizovať tretí ročník súťaže Misia Mars v spolupráci so Slovenskými elektrárňami. Experiment výhercov druhého ročníka bude súčasťou misie Európskej vesmírnej agentúry na budúci rok a podobným spôsobom chcem naďalej zapájať mladých ľudí na Slovensku do celosvetového výskumu a projektov. V osobnom živote by som najmä chcela dosiahnuť lepšiu rovnováhu medzi súkromím a pracovným životom. Popri práci na Havaji a v Európe je náročné nájsť si dosť času pre mojich blízkych, vlastné záľuby a na športy, ktorým sa rada venujem. Pre časové rozdiely by som teoreticky mohla stále pracovať: keď je na Havaji noc, tak je v Európe deň a naopak. Už som si však našla určitú cestu, ako na to, takže hádam sa mi to podarí.“

Opýtali sme sa, v čom je dnes ľudstvo pokrokové a aké prekážky stoja pokroku v ceste. „Ľudstvo robí pokroky najmä vďaka vede a technológiám, ktoré nám zlepšujú kvalitu života zo všetkých možných uhlov pohľadu. Žiaľ, veľakrát sa nové objavy a posuny v technológiách nevyužívajú správnym spôsobom. Na tom musíme ako spoločnosť pracovať, napríklad nepodporovať zdieľanie falošných informácií cez sociálne siete. Prekážok je mnoho, ale je dôležité sa skôr zamerať na pozitívnu stránku. Treba myslieť na ciele, ktoré chceme dosiahnuť, a tvrdo si ísť za nimi, ale bez ubližovania iným. Dnes je empatia veľmi dôležitá. Keď každý z nás bude trochu ohľaduplnejší voči druhým, rýchlejšie dosiahneme pokrok pre nás všetkých,“ uzatvára vedkyňa Musilová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michaela Musilová #Ročenka Pravdy 2018