Planétka podobná snehuliakom. NASA zverejnila prvý ostrý záber Ultima Thule

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil prvý ostrý záber planétky Ultima Thule, ktorý zaobstarala sonda New Horizons.

03.01.2019 16:00
debata (1)
Prvý farebný obraz Ultima Thule zdôrazňuje jej... Foto: nasa
ultima1 Prvý farebný obraz Ultima Thule zdôrazňuje jej červenkastý povrch. Vľavo je zosilnený farebný obraz, ktorý získala kamera s viacerými viditeľnými obrazmi (MVIC), ktorá sa vyrába kombináciou blízkych infračervených, červených a modrých kanálov. Centrálny obraz snímaný detektorom dlhodobého prieskumu (LORRI) má vyššie priestorové rozlíšenie ako MVIC. Vpravo bola farba na obraze LORRI prekrytá, aby sa zobrazila rovnomernosť farieb lalokov Ultima a Thule.
NASA už v utorok (2. januára) ukázala snímku z nedele pred maximálnym priblížením sondy, fotografia však aj napriek digitálnemu očisteniu bola značne zrnitá; napriek tomu ukazovala v hrubých rysoch podobu planétky. Tú šéf projektu New Horizons Alan Stern prirovnal k snehuliakovi.

V stredu zverejnená fotografia umožňuje vedcom získať jasnú predstavu o podobe planétky v Kuiperovom páse, ktorá je od Zeme vzdialená 6,6 miliardy kilometrov. NASA v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch očakáva ešte ostrejšie snímky. „Teraz máme menej ako jedno percento dát,“ vysvetlil Stern. Sonda stále posiela informácie na Zem.

Stern podobu planétky Ultima Thule prirovnal k snehuliakovi z dvoch gulí s dĺžkou 33 kilometrov. Planétku tvoria dva objekty – ten väčší sa nazýva Ultima, ten menší potom Thule. Zjavné je tiež to, že povrch planétky je červený.

V čase pred 4,5 miliardy rokov bola Ultima Thule len rotujúcim mračnom drobných telies, ktoré sa začali zlučovať. Odborníci predpokladajú, že postupne vznikli dva väčšie objekty obiehajúce spoločné ťažisko, ktoré sa k sebe približovali, až sa nakoniec spojili v takzvané kontaktné binárne teleso.

Jeff Moore z tímu New Horizons uviedol, že spojenie oboch častí nastalo pravdepodobne vo veľmi nízkej rýchlosti dvoch alebo troch kilometrov za hodinu. Pre zábavu publika poznamenal, že keby do seba takto ťukli dve autá, nestálo by za to ani vypĺňať formulár pre poisťovňu.

Ultima Thule sa stala najvzdialenejším vesmírnym telesom, ktoré doteraz navštívila sonda vyslaná ľuďmi. Vedci planétku považujú za akúsi časovú konzervu, lebo si myslia, že objekty na okraji slnečnej sústavy sa od počiatkov vesmíru takmer nezmenili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #NASA #planéta #Ultima Thule