Rok 2019 bude v kozmonautike patriť súkromným pilotovaným letom

Štarty plánujú všetci veľkí hráči ako SpaceX, Blue Origin a Boeing, ale už 13. decembra 2018 urobila prvý krok spoločnosť Virgin Galactic britského miliardára Richarda Bransona.

04.01.2019 10:16
USA SpaceX Falcon 9 ISS náklad štart Foto: ,
Na snímke štart nosnej rakety SpaceX Falcon 9 patriacej Elonovi Maxovi zo základne Cape Canaveral na americkej Floride.
debata
Jej testovací pilot s raketoplánom SpaceShipTwo, pomenovaným VSS Unity, dosiahol brány vesmíru. Skúšobného pilota Marka Stuckyho považuje Virgin Galactic za astronauta, lebo s raketoplánom prekonal hranicu 50 míľ (80,4 kilometra) nad zemou. Tu sa podľa názoru americkej armády, ktorý zastáva aj Branson, začína vesmír. Všeobecne uznávanou hranicou je však výška 100 kilometrov. Ďalším krokom Virgin Galactic je začatie letov s platiacimi pasažiermi, a ako prvý cestujúci chce letieť Branson.

Na suborbitálne lety, ktoré síce prekonajú hranicu vesmíru, ale nedosiahnu obežnú dráhu okolo Zeme, mieria aj Blue Origin šéfa Amazonu Jeffa Bezosa. Blue Origin s raketou New Shepard chce začať komerčné lety s cestujúcimi v roku 2019. Pasažieri za let, ktorý od štartu po pristátie potrvá 11 minút vrátane štvorminútového stavu beztiaže, budú platiť stovky tisíc dolárov.

SpaceX Elona Muska plánuje prvý let svojej pilotovanej kozmickej lode Crew Dragon, zatiaľ bez posádky, už v januári. Ako termín štartu bol najprv stanovený 7. január, ale let bol presunutý na 17. januára a podľa šéfa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jima Bridenstina ďalší odklad nie je vylúčený. Prvý let s posádkou by SpaceX rád uskutočnil v júni, aj to je ale predbežný dátum.

Konkurenčný Boeing štart svojej kozmickej lode CST-100 Starliner s posádkou chystá na august, na marec firma ohlásila prvý predvádzací let bez astronautov. S pravidelnou dopravou astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), ktorú teraz zabezpečuje výhradne Rusko, by tak SpaceX i Boeing podľa portálu Astronomy.com mohli začať možno už v auguste.

Pilotované štarty ale môže oneskoriť dôkladná bezpečnostná previerka, ktorú NASA vykoná vo SpaceX a tiež v Boeingu. NASA previerku ohlásila po tom, čo si Musk počas nedávneho rozhovoru streamovanom na internete „šnupol“ marihuanu. Bridenstine však vyhlásil, že Muskovo správanie nebolo jediným dôvodom, prečo treba kontroly, ktoré potrvajú niekoľko mesiacov, vykonať.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #obežná dráha #Zem #Boeing #SpaceX #raketoplán #Blue Origin