Spojenie čínskej lunárnej sondy so Zemou zaisťuje družica, ktorá obieha okolo Mesiaca

Čínska sonda Čchang-e 4, ktorá minulý týždeň úspešne pristála na odvrátenej strane Mesiaca, bude naďalej potrebovať zdatného pomocníka.

08.01.2019 14:41
Čína Mesiac strana odvrátená sonda pristátie... Foto: ,
Na snímke z Čínskej tlačovej agentúry Sinchua čínska sonda Čchang-e 4 po pristátí na odvrátenej strane Mesiaca cez monitor Aerovesmírneho kontrolného centra v Pekingu vo štvrtok 3. januára 2019.
debata

Nezastupiteľnú úlohu pri súčasných aj budúcich prieskumoch Mesiaca bude mať špeciálny satelit Queqiao, pretože práve ten zabezpečuje spojenie sondy so Zemou. Na prílet sondy čakal na obežnej dráhe už od mája minulého roka.

Ako informovala agentúra Reuters, družica Queqiao, ktorá vytvára komunikačné spojenie medzi Zemou a mesačnou sondou Čchang-e 4, zohráva kľúčovú úlohu v budúcom čínskom prieskume nášho prirodzeného súputníka.

„Satelit známy ako Queqiao alebo Magpie Bridge je na obežnej dráhe asi 455 tisíc kilometrov nad Zemou. Bude tu pracovať ako prvý takýto komunikačný satelit na svete,“ povedal v máji manažér projektu Čang Li-chua v Čínskej spoločnosti pre leteckú a vesmírnu vedu a techniku.

Konkrétne sa družica Queqiao nachádza v libračnom centre L2 (Lagrangeov bod L2) v sústave Zem-Mesiac.

„Skúsenosti s novými technológiami, ktoré sme získali aj vďaka niekoľkomesačnému vesmírnemu pobytu zariadenia Queqiao, položia dobrý základ pre to, aby sme zabezpečili prenos komunikácie v následnom prieskume Mesiaca,“ povedal podľa agentúry Reuters Čang Li-chua.

Libračný bod (Lagrangeov bod) je v nebeskej mechanike taký bod v sústave dvoch telies rotujúcich okolo spoločného ťažiska, v ktorom sa vyrovnávajú gravitačné a odstredivé sily sústavy takým spôsobom, že malé teleso umiestnené do tohto bodu nemení voči sústave svoju polohu.

Číňania chcú študovať aj ďalšie takzvané libračné body v tejto oblasti. Aj preto by podľa nich mohla životnosť družice byť až desať rokov, hoci bola skonštruovaná na päťročné fungovanie.

Čchang-e 4 je čínska lunárna prieskumná misia. Sonda pomenovaná podľa mesačnej bohyne z čínskej mytológie sa dotkla povrchu Mesiaca vo štvrtok 3. januára o 10:26 pekinského času (03:26 SEČ). Sonda má za cieľ prebádať Von Karmanov kráter, ktorý sa nachádza v Aitkenovej panve, ktorá podľa predpokladu vedcov vznikla pri dopade veľkého telesa v ranej dobe mesačných dejín.

Študovanie odvrátenej strany Mesiaca, ktorá je oproti tej druhej viac hornatá, zvlnená a posiata krátermi, by mohlo poskytnúť nové informácie o počiatkoch slnečnej sústavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #Sonda #mesiac #satelit #družica