Na Mesiaci vyklíčili semená bavlníka, oznámili Číňania

Na odvrátenej strane Mesiaca vyklíčili semená bavlníka, ktoré tam dopravila začiatkom januára čínska sonda Čchang-e 4.

15.01.2019 14:29
debata (10)
Lunárne vozidlo Nefritový králik 2 (čínsky... Foto: TASR/AP
Čína vesmír Mesiac sonda rover fotografia panoramatická Lunárne vozidlo Nefritový králik 2 (čínsky Jü-tchu) čínskej sondy Čchang-e 4.

Na odvrátenej strane Mesiaca vyklíčili semená bavlníka, ktoré tam dopravila začiatkom januára čínska sonda Čchang-e 4. Informoval o tom Čínsky národný vesmírny úrad. Je to prvýkrát, čo na Mesiaci vyklíčila nejaká rastlina, napísal BBC News. Súčasťou terajšej čínskej mesačnej misie, ktorej sa ako prvej podarilo pristáť na odvrátenej strane prirodzeného satelitu Zeme, sú okrem iného tiež biologické experimenty.

Na palube sondy, ktorá teraz parkuje na Mesiaci, je pôda obsahujúca semená bavlníka, repky, zemiakov a buriny zvanej arábkovka thalova (Arabidopsis thaliana) – tú vedci vzhľadom na jej nenáročnosť a krátky čas používajú ako modelový organizmus. Súčasťou experimentu sú aj vajíčka octomiliek, ktoré nahradili pôvodne zvažovanú priadku morušovú a kvasnice.

Číňania chcú pri experimentoch zistiť, či je možné pestovať rastliny v uzavretom prostredí v podmienkach nízkej gravitácie. Semená zostávajú na palube sondy zapečatené v 17,3 centimetra vysokej a 2,6 kilogramu vážiacej nádobe, ktorá okrem hliny obsahuje aj vzduch, vodu na polievanie, živiny, dve malé kamery a prístroj na kontrolu teploty.

Nádoba je opatrená aj trubičkou, ktorou do nej môže vnikať svetlo potrebné k fotosyntéze, uviedla univerzita v Čchung-čching. Tá stojí za biologickými experimentami.

V prípade, že sa bude rastlinám dariť, mal by v plechovke vzniknúť miniatúrny ekosystém, v ktorom budú rastliny produkovať kyslík a potravu a udržiavať tak pri živote octomilky. Kvasnice by mali pomáhať pri rozklade výkalov octomiliek a mŕtvych rastlín. Pokus chcú Číňania sprostredkovať verejnosti v priamom prenose.

Na odvrátenej strane Mesiaca vyklíčili semená... Foto: Chongqing University
bavlna Na odvrátenej strane Mesiaca vyklíčili semená bavlníka, ktoré tam dopravila začiatkom januára čínska sonda Čchang-e 4.

Čínske médiá dnes (15. januára) oznámili prvý veľký úspech, ktorým je vyklíčenie semien bavlníka. Ich fotografie na twitteri zverejnil oficiálny denník čínskej komunistickej strany Ľudový denník. Podľa hongkonského denníka South China Morning Post už vyklíčili aj repka a zemiaky.

„Experiment ukazuje, že v budúcnosti by nemuselo byť pre astronautov neprekonateľným problémom žať na Mesiaci vlastnú úrodu vypestovanú v kontrolovanom prostredí,“ vyhlásil Fred Watson z austrálskeho astronomického observatória.

Pestovanie rastlín je považované za jeden z dôležitých krokov k prípadnému zriadeniu trvalej základne na Mesiaci. Doteraz sa astronautom podarilo vypestovať rastliny, ako napríklad rímsky šalát, na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), na Mesiaci ale nie.

Vedúci experimentu Sie Keng-sin k výberu rastlín poslaných na Mesiac povedal, že bavlna by sa mohla v budúcnosti využívať na výrobu oblečenia, zatiaľ čo zemiaky by boli zdrojom potravy pre astronautov a repka by sa využila na produkciu oleja.

VIDEO: Výskum okolo Mesiaca má aj slovenskú „stopu“. Slovenka Michaela Musilová povedie výskum kolonizácie Mesiaca. Pre TV Pravda sa k téme vyjadrila v polovici novembra minulého roka.

Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #repka #mesiac #zemiak #vesmírny úrad #satelit Zeme #bavlník