Zatmenie Mesiaca sprevádzal náraz meteoritu do mesačného povrchu

Pondelkové úplné zatmenie Mesiaca sprevádzal zaujímavý úkaz, kedy do súputníka Zeme narazil meteorit. Dopad zaznamenali teleskopy v mnohých krajinách, lebo ho sprevádzal jasný záblesk, uviedla v noci na dnes agentúra AP.

24.01.2019 12:41
debata

Španielsky astrofyzik José María Madiedo sa domnieva, že na lunárny povrch dopadla časť horniny z kométy. Madiedo uviedol, že Mesiac čelí dopadom vesmírnych telies bežne, čo dokazuje povrch posiaty krátermi. Zem v týchto prípadoch na rozdiel od Mesiaca chráni atmosféra, v ktorej meteority vo väčšine prípadov zhoria. Odborníci vrátane Madieda sa zhodujú, že pondelkový dopad bol vôbec prvý, ktorý sa podarilo spozorovať počas mesačného zatmenia.

Pozorovatelia oblohy v Európe, Afrike a v Severnej a Južnej Amerike mohli v pondelok v skorých ranných hodinách vidieť úplné zatmenie Mesiaca. Mesiac, ktorý bol 21. januára v splne a súčasne aj v prízemí (perigeum), bol od Zeme vzdialený len približne 357 300 km, čím nastal „superspln“. Mesiac sa počas perigea zdá byť väčší a jasnejší než počas bežného splnu.

zväčšiť Pozorovatelia oblohy v Európe, Afrike a v... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Mesiac zatmenie Pozorovatelia oblohy v Európe, Afrike a v Severnej a Južnej Amerike mohli v pondelok (21. 1.) v skorých ranných hodinách vidieť úplné zatmenie Mesiaca.

Januárový superspln sa nazýva aj „vlčí mesiac“ (Wolf Moon) a výraz „krvavý Mesiac“ (Bloody Moon) sa vzťahuje na červenkasté sfarbenie povrchu Mesiaca, spresňuje webový portál denníka The Guardian. Sfarbenie vzniká v dôsledku lomu slnečných lúčov, ktoré na Mesiac dopadajú, vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Úplné zatmenie Mesiaca bolo na území Slovenskej republiky pozorovateľné v pondelok v skorých ranných hodinách. Je to posledné úplné zatmenie tohto desaťročia. To najbližšie, 16. júla 2019, bude len čiastočné. V úplnom zatmení uvidíme Mesiac opäť až 7. septembra 2025.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #meteorit