NASA pokračuje v snahe obnoviť kontakt s Opportunity na Marse

Americká vesmírna agentúra NASA pokračuje v snahe obnoviť stratené spojenie s robotickým vozítkom Opportunity na Marse.

30.01.2019 12:58
oportunity Foto:
Americká vesmírna agentúra NASA pokračuje v snahe obnoviť stratené spojenie s robotickým vozítkom Opportunity na Marse.
debata
Vedci začali vysielať novú sadu povelov, ktoré sú zamerané na menej pravdepodobné problémy, ktoré sa mohli na výskumnom zariadení vyskytnúť a znemožniť mu tak vysielanie, informovalo na webe Laboratórium tryskového pohonu (JPL) NASA vo floridskej Pasadene.

Opportunity minulý týždeň začalo už 16. rok svojho pôsobenia na červenej planéte. Posledné spojenie so Zemou sa odohralo vlani 10. júna, kedy hustá prachová búrka zakryla západný okraj oblasti Perseverance Valley, kde sa rover nachádzal, a postupne potom celý Mars. Množstvo prachu v ovzduší spôsobilo nedostatok slnečného svitu potrebného pre dobíjanie batérií.

„Budeme pokračovať vo využívaní rôznych techník v snahe kontaktovať rover,“ povedal projektový manažér pre Opportunity v JPL John Callas. Stratégia nových povelov podľa neho doplní doterajšie povely vo forme pípaní, ktoré sa k Marsu vysielajú od vlaňajšieho septembra s očakávaním, že robotický výskumník „pípne“ späť.

Vysielanie nových povelov má trvať niekoľko týždňov. Sú zamerané na tri možné problémy: zlyhanie primárneho X-pásmového rádia, slúžiaceho pre spojenie so Zemou, zlyhanie primárneho aj sekundárneho X-pásmového rádia alebo vypnuté vnútorné hodiny, ktoré zaisťujú časovú orientáciu počítača roveru.

Podľa JPL by niektorej z týchto závad musela predchádzať séria nepravdepodobných udalostí. Povely, ktoré sú vysielané k vyriešeniu týchto nepravdepodobných udalostí zahŕňajú príkaz na prepnutie na záložné X-pásmové rádio a príkazy na resetovanie hodín a na zaslanie odpovede cez UHF.

Podľa Callasa sa inžinieri JPL v uplynulých siedmich mesiacoch pokúsili s Opportunity spojiť viac než šesťstokrát. Pravdepodobnosť, že sa im to podarí, každým dňom klesá, a preto chcú pokračovať vo využívaní každého možného logického riešenia, ktoré by viedlo k obnoveniu komunikácie.

Čas má pritom zásadný význam. Blíži sa totiž ku koncu „sezóny čistenia od prachu“, teda obdobie na Marse, počas ktorého by zosilnený vietor mohol oprášiť solárne panely vozítka od prachu brániaceho opätovnému nabitiu batérií. Medzitým sa na juhu planéty blíži zima s extrémne nízkymi teplotami, ktoré by pravdepodobne nenapraviteľne poškodili nedobíjanie batérie Opportunity, vnútorné káble a počítač.

TV Pravda: Svet informačných technológií zasiahla kauza Huawei. Komentuje ju odborník na IT Macko (vysielané 19.12.2018).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #vysielanie #výskum #batérie #prachová búrka #Oportunity #vozítko #dobíjanie batérií