Vedci zmenili názor, planétka Ultima Thule ako snehuliak nevyzerá

Vedci, ktorí študujú vzdialenú planétku Ultima Thule, zmenili názor na jej tvar. Stalo sa tak po preskúmaní ďalších fotografií urobených sondou New Horizons, ktoré dorazili na Zem. Pôvodne experti prirovnávali planétku ku snehuliakovi, teraz sa však zdá, že je skôr plochá.

10.02.2019 15:47
debata (2)

Planétka Ultima Thule sa nachádza v Kuiperovom páse a je od Zeme 6,6 miliardy kilometrov ďaleko. Je to najvzdialenejšie teleso, ktoré doteraz navštívila sonda vyslaná ľuďmi. Planétku tvoria dva objekty – ten väčší sa nazýva Ultima, ten menší potom Thule.

Aparát New Horizons planétku vyfotografoval počas svojho preletu 1. januára. Následne začal zábery posielať na Zem. Na základe prvých vyhodnotených fotografií americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) 2. januára oznámil, že planétku možno prirovnať ku snehuliakovi z dvoch gulí s dĺžkou 33 kilometrov.

Z novo preskúmaných záberov však vyplýva, že predpokladané gule sú značne sploštené. Viac ako snehuliaka tak planétka podľa vedcov pripomína perníkového mužíčka.

„Naše pôvodné predstavy o Ultima Thule vychádzali z obmedzeného počtu snímok, ktoré boli poslané na Zem v dňoch bezprostredne nasledujúcich po prelete sondy. Keď sme si teraz prezreli väčšie množstvo dát, zásadne sme zmenili názor… V skutočnosti je tvar planétky Ultima Thule sploštenejší,“ vyhlásil šéf projektu New Horizons Alan Stern.

„Väčší lalok, nazývaný Ultima, sa podobá skôr obrej palacinke a menší lalok, zvaný Thule, má tvar ako vlašský orech,“ konštatoval vedecký tím projektu New Horizons.

Ako taký tvar mohol vzniknúť, je pre vedcov záhadou. „Nové snímky nám dávajú hádanku týkajúcu sa sformovania tohto objektu. Nikdy sme nič podobné medzi objektmi cirkulujúcimi okolo Slnka nevideli,“ povedal Stern.

Vedecký tím uviedol, že potrvá až 20 mesiacov, než sa sonde podarí poslať všetky fotografie a ďalšie dáta, ktoré sonda počas niekoľkých hodín pri prelete okolo planétky zaobstarala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #sonda New Horizons #Ultima Thule