Preteky USA a Ruska. Vrátime sa na Mesiac a už tam zostaneme, napísal šéf NASA

Americkí astronauti počas nasledujúcich desiatich rokov znovu pristanú na Mesiaci, tentokrát ale budú ich pobyty na obežnici dlhšie a cieľom bude aj príprava letov s ľudskou posádkou k Marsu.

13.02.2019 15:00
nasa-buzz Foto:
Astronaut Buzz Aldrin, pilot lunárneho modulu sa prechádza na povrchu Mesiaca.
debata (5)
V článku pre internetový magazín Ozy to napísal šéf amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Plán budúcich pristátí pilotovaných letov na Mesiac zverejnila aj ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Podľa nej by sa tam prví ruskí kozmonauti mali prejsť v roku 2031.

„Keď hovoríme, že sa chceme vrátiť na Mesiac, tak to môže pre niektorých znamenať, že budeme robiť to isté, čo pred päťdesiatimi rokmi. Chcem ale dať jasne najavo, že máme inú víziu. Poletíme na Mesiac s inovatívnymi technológiami a systémami, aby sme mohli preskúmať viac miest na povrchu, než sme kedy považovali za možné. Keď tentoraz poletíme na Mesiac, tak tam zostaneme,“ napísal šéf NASA.

Podľa neho teraz NASA úzko spolupracuje so súkromnými firmami na vývoji technológií, ktoré budú pre dlhšie pobyty na Mesiaci potrebné. V dohľade už sú prvé komerčné nákladné lety, ktoré by mali do konca roka 2020 na Mesiac dopraviť najrôznejšie prístroje. Ďalším krokom má byť vznik vesmírnej stanice obiehajúcej okolo Mesiaca v rámci programu Deep Space Gateway (Brána do hlbokého vesmíru) a vývoj opakovane použiteľných pristávacích modulov. Cestu zo Zeme by mali obstarať vznikajúce rakety SLS a lode Orion.

Ďalekosiahle plány letov na Mesiac má aj Rusko. Agentúra RIA Novosti citovala z dokumentu, podľa ktorého by prvý stroj s ľudskou posádkou mal na Mesiaci pristáť v roku 2031. Už na ďalší rok má ďalší let dopraviť kozmonautov aj lunárne vozítko, ktoré bude posádka testovať. V roku 2033 potom majú kozmonauti vo vozidle absolvovať aj dlhšie prieskumné cesty a v roku 2034 majú začať so stavbou základne na Mesiaci.

Nariadenie o príprave novej americkej pilotovanej misie na Mesiac a neskôr aj na Mars podpísal koncom roka 2017 prezident USA Donald Trump. Jeho odhodlanie ohľadom nových misií potvrdil aj viceprezident Mike Pence. „Vrátime sa na Mesiac, a keď tam budeme, tak Spojené štáty poletia aj na Mars,“ povedal počas pietneho zhromaždenia na Arlingtonskom cintoríne, ktorým si USA každoročne pripomínajú astronautov, ktorí prišli o život.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Lety #mars #mesiac #NASA #Roskosmos #obežnica #pilotované lety