Opportunity mala fungovať tri mesiace, vydržala takmer 15 rokov

Výber informácií o sonde Opportunity a výskume Marsu (americký Národný úrad pre letectvo a vesmír rover Opportunity oficiálne odpísal):

14.02.2019 09:39
IDL TIFF file Foto:
Opportunity.
debata
  • Vozidlo Opportunity pristálo na Marse 25. januára 2004, hlásiť sa prestalo vlani v júni kvôli globálnej prachovej búrke na planéte. Do vesmíru odletelo 8. júla 2003 pomocou nosnej rakety Delta a na povrch Marsu – v oblasti nazvanej Meridiani Planum – dosadalo po 203 dňoch letu vesmírom.
  • Robot Opportunity bol navrhnutý tak, aby ušiel 1 000 metrov a pracoval 90 marsovských dní (solov; sú asi o tri percentá dlhšie ako deň na Zemi). Nakoniec ale sonda na povrchu Marsu fungovala takmer 15 rokov.
  • Posledné spojenie Opportunity so Zemou sa uskutočnilo vlani 10. júna, kedy hustá prachová búrka zakryla západný okraj oblasti Perseverance Valley, kde sa rover nachádzal. Množstvo prachu v ovzduší spôsobilo nedostatok slnečného svitu potrebného pre dobíjanie batérií.
  • Dvojčaťom Opportunity bol robot Spirit. Ten na Marse pristál o dvadsať dní skôr ako Opportunity a odmlčal sa 22. marca 2010. Posledné pokusy nadviazať s ním spojenie boli ukončené 25. mája 2011.
  • Americký pojazdný robot Opportunity bol v podstate mobilným robotickým geologickým laboratóriom, ktorý sa pohyboval k vybraným povrchovým útvarom a detailne ich skúmal. Jeho pohyb zaisťoval šesťkolesový podvozok, ktorý bol schopný prekonať aj prekážky väčšie, ako je priemer jeho kolies.
  • Na základe údajov, ktoré Opportunity zhromaždil, bolo v marci 2004 oznámené, že na Marse bolo v minulosti dostatočné množstvo vody pre výskyt života, žiadny priamy dôkaz prítomnosti živých organizmov však objavený nebol.
  • Teraz skúma Mars osem sond, z toho šesť z jeho obežnej dráhy: Mars Odyssey (od októbra 2001; USA), Mars Express (od decembra 2003; ESA), Mars Reconnaissance Orbiter (od marca 2006, USA), Maven (od septembra 2014, USA), Mangalján (od septembra 2014, India) Trace Gas Orbiter (priniesla modul Schiaparelli; od októbra 2016, ESA), a InSight (od novembra 2018).
  • Na povrchu Marsu zostalo po minuloročnom odmlčaní sa Opportunity jedno robotické vozidlo, americké Curiosity, ktoré je tam od augusta 2012. To je vybavené rádioizotopovým termoelektrickým generátorom, ktorý využíva prirodzený rozpad plutónia 238 a dodáva energiu dvom lítium-iónovým batériám. Vďaka tomu nie je sonda závislá na slnečnom žiarení a môže pracovať nepretržite.
  • Vlani na konci novembra pristála na povrchu planéty americká sonda InSight, úspešne rozvinula svoje solárne panely a v decembri už poslala prvý zvukový záznam. Je to vôbec prvá sonda určená na seizmickému prieskumu Marsu.
  • Ako vôbec prvá úspešne preletela okolo Marsu v júli 1965 americká sonda Mariner 4, ktorá tiež zaobstarala prvé snímky povrchu. Ďalšie americká sonda Mariner 9 bola v novembri 1971 ako prvá navedená na obežnú dráhu Marsu.
  • Na povrch Marsu dopadol ako prvý v novembri 1971 sovietsky Mars 2, ale kontakt s ním nebol naviazaný. Len pár sekúnd trvalo 2. decembra 1971 spojenie s jeho sesterskou sondou Mars 3.
  • Prvým úspešným pristátím sa tak až 20. júla 1976 stala americká sonda Viking 1, ktorá potom šesť rokov (do novembra 1982) mapovala povrch – dĺžkou pobytu vytvorila na dlho rekord, ktorý prekonal až v roku 2010 práve rover Opportunity. Sonda Viking 1 na Zem odoslala prvú farebnú fotografiu povrchu Marsu a so sondou Viking 2, ktorá pristála na Marse o dva týždne neskôr, zaobstarala viac ako 50 000 snímok, avšak známky po živote nenašla.
  • Americká sonda Phoenix (na Marse fungovala od mája do novembra 2008) tam našla 31. júla 2008 definitívny dôkaz o existencii vody.
  • Úspešné sondy k Marsu vyslali doteraz len Rusko (a predtým Sovietsky zväz), Spojené štáty, Európska vesmírna agentúra (ESA) a India, pričom prieskum priamo na povrchu sa zatiaľ darí len Američanom. Sovietske pokusy zo začiatku 70. rokov neboli príliš úspešné, nedarilo sa ale ani európskej agentúre ESA o dekády neskôr.
VIDEO: Podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš hovorí, či sonda InSight dokáže potvrdiť existenciu života na Marse alebo kedy sa Európska vesmírna agentúra úspechmi priblíži americkej NASA.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #Rover #Opportunity