Izrael vyšle sondu na Mesiac

Izrael dúfa, že sa stane štvrtou krajinou na svete, ktorej automatická sonda úspešne pristála na Mesiaci.

19.02.2019 08:41
beresheet Foto:
Sonda Beresheet.
debata
Sonda Berešit odštartuje z Floridy v piatok ráno (22. februára) na palube súkromnej rakety Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX. Ak bude misia úspešná, štvornohé vozítko bude zároveň najmenším a najlacnejším zariadením, ktoré na Mesiaci pristálo, napísal denník The Times of Israel.

Izraelská nezisková organizácia SpaceIL, ktorá za projektom stojí, preto dúfa, že vyslanie sondy vstúpi do histórie.

Na projekte sa podieľa aj izraelská štátna spoločnosť Israel Aerospace Industries (IAI). Podľa šéfa SpaceIL Ida Antebyho a generálneho manažéra vesmírnej divízie IAI Ofer Doron raketa obletí najmenej šesťkrát Zem a na Mesiaci by mala pristáť 11. apríla. Projekt, ktorý stál 100 miliónov dolárov, je takmer celý financovaný z peňazí súkromných darcov, najmä od prominentných židovských filantropov.

Vozítko má v priemere dva metre, je 1,5 metra vysoké a stojí na štyroch nohách. Je vybavené, okrem iného, zariadením, ktoré bude merať magnetické pole Mesiaca.

Organizácia SpaceIL sa v uplynulých mesiacoch v Izraeli snažila svojím projektom prilákať pozornosť verejnosti. Jej predstavitelia navštevovali školy po celej krajine a aj v televízii sa objavili reklamy, ktoré stavali Izrael bok po boku svetových veľmocí. Úspešné pristátie automatickej sondy na Mesiaci zatiaľ dokázali len Rusko, USA a Čína. Človeka na Mesiac zatiaľ dostali len Spojené štáty.

Izraelský projekt začal v roku 2011, kedy niekoľko inžinierov založilo organizáciu SpaceIL, aby sa zúčastnila súťaže LunarX Prize. Tú vyhlásila spoločnosť Google, ktorá chcela sumou 20 miliónov dolárov odmeniť toho, kto ako prvý z účastníkov súťaže dostane na Mesiac svoje robotické vozidlo, presunie ho po trase aspoň 500 metrov a vyšle na Zem zábery z jeho pohybu. Súťaž bola vlani zrušená, pretože to v danom termíne nikto nestihol.

Organizácia SpaceIL ale získala financie od rôznych sponzorov, vrátane napríklad juhoafrického miliardára Morisa Kahna či rodiny amerického magnáta Sheldona Adelson.

Slováci budú pri výskume Marsu

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sonda #mesiac #SpaceIL