Roskosmos plánuje komerčné lety po Gagarinovej trase

Ruská kozmická agentúra Roskosmos plánuje pre platiacich zákazníkov organizovať vesmírne lety po trase, ktorú v apríli 1961 v lodi Vostok 1 absolvoval prvý človek v kozme Jurij Gagarin.

19.02.2019 15:31
gagarin-shutterstock 1149901763 Foto:
Roskosmos plánuje pre platiacich zákazníkov organizovať vesmírne lety po trase, ktorú v apríli 1961 absolvoval Jurij Gagarin.
debata

Podľa agentúry TASS to oznámil šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. „Spúšťame projekt letov okolo Zeme po krátkej Gagarinovej trase, čo umožní skrátiť čas na prípravu záujemcov, ktorí si želajú na našu planétu vzhliadať z vesmíru,“ napísal Rogozin na twitteri.

Sovietsky kozmonaut Gagarin sa stal prvým človekom, ktorý letel do vesmíru. Let trval 108 minút a Gagarin pri ňom raz obletel Zem. Formálne však kompletný oblet Zeme nedokončil, lebo pristál západne od Bajkonuru, odkiaľ štartoval. German Titov, ktorý letel v auguste ako druhý sovietsky kozmonaut po Gagarinovi, Zem obletel 17-krát a v kozme strávil 25 hodín. Krátko po Gagarinovi vykonali kozmický let tiež Američania, Alan Shepard vtedy ale nedosiahol obežnej dráhy, ale letel po balistickej krivke. Prvým Američanom, ktorý sa dostal na obežnú dráhu okolo Zeme bol v roku 1962 John Glenn, planétu obletel trikrát.

Roskosmos agentúre TASS tiež oznámil, že podpísal s americkou spoločnosťou Space Adventures novú zmluvu na let dvoch kozmických turistov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Obaja turisti poletí raz lodí a štart sa očakáva do roku 2021, o cene sa Roskosmos nezmienil.

Space Adventures v spolupráci s Roskosmos v minulosti do vesmíru vyslala sedem turistov a jeden z nich, Američan maďarského pôvodu Charles Simonyi, si zaplatil dva lety. Cena za kozmický výlet sa pohybovala v rozmedzí 20 až 30 miliónov dolárov.


VIDEO: Slováci budú pri výskume Marsu

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Jurij Gagarin #kozmodróm #kozmos #prvý kozmonaut