Japonská sonda z povrchu asteroidu Ryuga úspešne odobrala vzorky

Hajabusa 2 v noci na dnes SEČ úspešne odobrala vzorky z asteroidu Ryuga vzdialenom asi 340 miliónov kilometrov od Zeme.

22.02.2019 10:55
hayabusa2 main 001 1 Foto:
Hayabusa 2.
debata
Na svojom webe to oznámila japonská kozmická agentúra JAXA. Aparát sa tesne priblížil k vopred vybranej plošine s priemerom šesť metrov a z povrchu planétky odobral pomocou sacej hubice vzorky. Potom sa opäť od asteroidu, okolo ktorého bude obiehať do konca roka, vzdialil. Japonskej kozmickej agentúre medzitým na twitteri gratulovalo množstvo ľudí vrátane odborníkov a pracovníkov iných vesmírnych organizácií. Úspech ocenil okrem iného aj tím amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý má na starosti sondu Osirix-Rex. Tá na konci minulého roka dorazila k planétke Bennu, z ktorej povrchu rovnakým spôsobom ako Hajabusa 2 odoberie vzorky. Šéf NASA Jim Bridenstine následne na twitteri poznamenal, že sa už teší, až Američania s japonskými kolegami získané vzorky porovnajú.

Prípravné procedúry predchádzajúce nočnému odberu materiálu začali v stredu, kedy sonda začala zostup zo svojej parkovacej pozície vo výške zhruba 20 kilometrov nad povrchom. Odborníci pre kontakt vybrali priestor označovaný ako L08-E1. Nachádza sa v blízkosti rovníka asteroidu medzi krátermi Kontár a Brabo. Celá operácia prebiehala automaticky, pretože povely zo Zeme by putovali k sonde príliš dlho.

Vo chvíli, keď sa zberná hubica dotkla povrchu, vystrelil z nej rýchlosťou 300 metrov za sekundu päťgramový projektil z tantalu. Častice asteroidu, ktoré sa po náraze vymrštili do priestoru, hubica odobrala. Sekundu po kontakte hubice s povrchom potom sonda, ktorá technicky stále klesala, zapálila motory a začala opäť stúpať.

JAXA na základe prijatých telemetrických dát uviedla, že sonda je v poriadku a že jej systémy pracujú normálne. Aj tak ale aparát čaká rozsiahla previerka jeho stavu, ktorá potrvá zrejme niekoľko dní.

Sonda má v pláne ďalšie dve priblíženia pre zber vzoriek. Počas posledného pokusu chcú vedci získať materiál z hĺbky. Na povrch preto z výšky 500 metrov vystrelí projektil, ktorý vytvorí kráter. Z jeho dna potom sonda vzorku odoberie.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po tri a pol roku letu vlani v júni. Sonda už na povrch dopravila kontajner MINERVA-II 1 s dvojicou robotov pomenovaných Rover-1A a Rover-1B a tiež nemecký pristávací modul MASCOT. Sonda nesie ešte kontajner MINERVA-II 2, v ktorom je robot Rover-2, pristátie na povrchu je plánované na júl.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #kráter #sonda Hayabusa-2