ESA pripravuje robotickú misiu Heracles na Mesiaci

Európska vesmírna agentúra ESA chystá v spolupráci s japonskou a kanadskou vesmírnou agentúrou misiu na Mesiaci nazvanú Heracles, ktorá by sa mala uskutočniť v druhej polovici dvadsiatych rokov.

25.02.2019 18:46
Heracles Foto:
Heracles má podľa európskej vesmírnej agentúry vyskúšať všetky technické prostriedky zapojené do tohto projektu a preukázať ich význam pre ľudí.
debata

Má byť prípravou na budúce lety astronautov na Mesiac a tiež dopraviť na Zem vzorky z lunárneho povrchu, informuje ESA na svojich webových stránkach.

Projekt počíta s využitím plánovanej stanice Deep Space Gateway na obežnej dráhe okolo Mesiaca aj pripravovaných budúcich kozmických lodí Orion americkej NASA, určených pre lety do hlbokého vesmíru, najmä k Mesiacu a Marsu. Cieľom Heracla je otestovať nové technické vybavenie a získať operačné skúsenosti pri posilňovaní medzinárodnej spolupráce vo výskume, uvádza ESA.

Súčasťou misie bude pristátie na Mesiaci malého modulu s robotickým vozítkom, s hmotnosťou 1 800 kilogramov. Rover zhromaždí z mesačného povrchu vzorky, ktoré potom zvláštny transportný modul dopraví na stanicu Gateway.

Heracles má podľa európskej vesmírnej agentúry vyskúšať všetky technické prostriedky zapojené do tohto projektu a preukázať ich význam pre ľudí. Pre nasledujúce misie sa potom počíta s vyslaním roveru, v ktorom budú môcť jazdiť ľudia, a so vzletovým modulom pre návrat astronautov.

Dôležitú úlohu budú v týchto misiách hrať komunikácie. Satelity by mali zabezpečovať vysokorýchlostné spojenie, vďaka ktorému bude možné z obežnej dráhy riadiť rovery, prijímať videozábery z kamier alebo ovládať pohyb kamier, robotických paží a ďalších zariadení a tiež prenášať vedecké dáta.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #kozmická loď #ESA #robotické vozítko