Japonsko sa pochválilo videom z odberu vzoriek z asteroidu

Japonská vesmírna agentúra JAXA zverejnila videozábery situácie, pri ktorej sa sacia hubica sondy Hajabusa 2 úspešne dotkla povrchu planétky Ryuga, ktorá je od nás 340 miliónov kilometrov ďaleko.

06.03.2019 16:37
debata

Sonda náročný manéver uskutočnila na konci februára a v nasledujúcich mesiacoch ju čakajú ešte dve priblíženia s cieľom získať vzorky, ktoré sa potom dopravia na Zem. To by sa podľa japonských odborníkov mohlo stať budúci rok.

Zo záznamu je zrejmé, ako sonda zostupuje k povrchu a ako odberová hubica na okamih dosiahne kontakt s povrchom. V ďalšom momente sonda začne rýchlo stúpať a spolu s ňou aj rozvírený prach a úlomky z povrchu. Video zaobstarala kamerka CAM-H, ktorá je nasmerovaná na zberné zariadenie.

„Táto kamera bola vyrobená a namontovaná s použitím darov od verejnosti. Teraz pre nás všetkých zachytila ​​historický moment. Vďaka všetkým za podporu,“ uviedol na Twitteri tím starajúci sa o sondu.

Vedci pre kontakt vybrali priestor označovaný ako L08-E1. Nachádza sa v blízkosti rovníka asteroidu medzi krátermi Kontár a Brabo. Celá operácia prebiehala automaticky, keďže povely zo Zeme by k aparátu putovali príliš dlho.

Sonda zostúpila tesne nad povrch asteroidu 22. februára s cieľom prvýkrát odobrať vzorky. Vtedy vystrelil z hubice rýchlosťou 300 metrov za sekundu päťgramový projektil z tantalu, aby sa do priestoru vymrštili častice planétky.

Či sa však skutočne vzorku podarilo odobrať, bude jasné až po návrate na Zem. V sonde nie je žiadne zariadenie, ktoré by prítomnosť materiálu v úložnom puzdre potvrdilo.

Experti z JAXA však po vyhodnotení videa poznamenali, že množstvo uvoľneného materiálu zvyšuje pravdepodobnosť úspešného odberu.

Ešte tento mesiac sa Hajabusa 2 pokúsi o druhý takýto zber vzoriek. Počas tretieho, záverečného pokusu, ktorý je plánovaný na apríl, chcú vedci získať materiál z hĺbky asteroidu. Na povrch preto z väčšej výšky – 500 metrov – sonda vystrelí projektil, ktorý vytvorí kráter. Z jeho dna následne zariadenie vzorka odoberie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #JAXA #Hajabusa #Ryuga #planétka