Tajomnú planétu Deväť by sme mohli prvýkrát vidieť o niekoľko rokov

V roku 2016 oznámili astronómovia z Kalifornského technologického inštitútu, že objavili deviatu planétu slnečnej sústavy, takzvanú planétu Deväť.

07.03.2019 12:46
Planet-9-Art-NEWS-WEB.5c2e9a48.fill-1600x900 Foto:
Planéta Deväť.
debata

Zatiaľ zostáva neviditeľná, počas jednej dekády by sa to ale podľa týchto odborníkov mohlo zmeniť a mohla by sa pre nás stať pozorovateľnou.

Prvé dôkazy, že sa na samom konci slnečnej sústavy ukrýva deviata planéta, predstavili vedci v januári roku 2016.

K mapovaniu obežnej dráhy hypotetickej planéty použili matematické modely a počítačové simulácie. A to potom, ako identifikovali abnormálne usporiadanie šiestich objektov v Kuiperovom páse. Naznačovalo to totiž, že ich priťahuje gravitácia väčšieho telesa.

Kuiperov pás je prstencom zmrznutých objektov nachádzajúcich sa za obežnou dráhou Neptúnu, v ktorom je niekoľko tisíc nebeských telies, najmä malých, ktoré tu zostali z počiatku vývoja slnečnej sústavy. Niektoré z nich majú svoje vlastné mesiace. Súčasťou pásu sú aj tri trpasličie planéty – Pluto (bývalá „deviatka“; preklasifikovaná z planéty v roku 2006), Haumea a Makemake.

Ďalšie pozorovania tiež odhalili, že „nová planéta“ má byť päťkrát až desaťkrát ťažšia ako Zem. Jej vzdialenosť od Slnka sa odhaduje na 400 astronomických jednotiek, čo zodpovedá zhruba 60 miliardám kilometrov.

Aktuálne odhady rovnakého kalifornského tímu, na ktoré upozornila agentúra Reuters, naznačujú, že planéta je bližšie a je jasnejšia, než sa v minulých rokoch predpokladalo. Vďaka tomu by mala byť v nasledujúcich rokoch ľahšie pozorovateľná – teda skôr, ako sme si mysleli.

„Vyhliadka, že jedného dňa budeme mať k dispozícii skutočné obrázky planéty Deväť, je doslova elektrizujúca. Hoci je nález planéty veľkou astronomickú výzvou, som optimista. Verím, že ju uvidíme v nasledujúcom desaťročí,“ cituje Reuters jedného z vedúcich výskumníkov „pátracieho projektu“, Konstantina Batygina z Kalifornského technologického inštitútu, univerzity v americkej Pasadene.

Odborný časopis Astronomical Journal uviedol, že pravdepodobnosť skreslenia ich informácií je pomerne malá – len 1: 500.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s prvým československým kozmonautom Vladimírom Remekom, v ktorom hovorí aj o tom, či dokážeme v budúcnosti žiť v vesmíre.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #výskum #planéta #astronómovia