Crew Dragon s 'kozmonautkou' Ripleyovou sa vrátil na Zem

Prvá americká vesmírna loď na prepravu ľudí Crew Dragon spoločnosti SpaceX pristátím do Atlantického oceánu ukončila svoj prvý, skúšobný let bez posádky.

08.03.2019 08:32 , aktualizované: 15:15
debata (62)

Podľa zakladateľa a šéfa spoločnosti SpaceX Elon Muska išlo o najťažšiu fázu testu. Tú však vesmírne plavidlo na palube s „kozmonautkou“ Ripleyovou úspešne zvládla.

O 13:53 došlo podľa NASA na vesmírnom plavidle na približne štvrť hodiny k zážihu motorov, čo malo pozmeniť jeho dráhu tak, že nový najnižší bod dráhy ležal v atmosfére. Ešte predtým sa správne oddelila návratová kabína od valcovitého trunku, na ktorého plášti boli solárne panely aj radiátory odvádzajúce teplo.

O 14:33 vstúpil Crew Dragon do atmosféry, o 14:42 sa otvorili štyri brzdiace padáky a o tri minúty neskôr podľa plánu pristál v oceáne. SpaceX i NASA na svojich Twitterových účtoch potvrdili, že pristátie sa podarilo.

Na miesto zamierila asistenčná loď firmy SpaceX menom Go Searcher, ktorá Crew Dragon vyzdvihne z vody a dopraví do prístavu. Vedci budú pozorne monitorovať systém padákov a ďalšie náležitosti, aby sa zabezpečila vyššia spoľahlivosť letov s ľudskou posádkou.

Crew Dragon vyniesla do vesmíru z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride raketa Falcon 9 v sobotu 2. marca o 08:49 SEČ. O deň neskôr, po zhruba 27 hodín trvajúcom letu sa loď úspešne automaticky spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

Keďže test bez posádky dopadol dobre, mohol by sa Crew Dragon znovu vydať na orbitálny komplex zrejme v júli na druhý testovací let. Ten by s ním už absolvovala posádka tvorená dvoma astronautmi.

Američania od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 dopravujú svojich astronautov do vesmíru na palube ruských lodí Sojuz. To sa ale teraz má zmeniť vďaka súkromným spoločnostiam SpaceX a Boeing. Svoju loď CTS-100 Starliner by mal Boeing predviesť pri testovacom lete bez posádky v apríli. Let s prepravou posádky by mal nasledovať v auguste.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Crew Dragon #testovací let #raketa Falcon 9