Americkí astronauti úspešne vymenili akumulátory na plášti ISS

Americkí astronauti Anne McClainová a Nick Hague sa včera po približne šesť a pol hodinovej práci vrátili z otvoreného vesmíru späť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) po tom, čo úspešne vymenili akumulátory solárnych panelov orbitálneho komplexu. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), na ktorého internetovej stránke bolo možné sledovať priamy prenos 214. výstupu z ISS.

22.03.2019 15:18 , aktualizované: 23.03.2019 00:11
debata (1)

Astronauti strávili mimo stanice šesť hodín a 25 minút od otvorenia prielezu ISS. NASA ale túto dobu počíta od zapnutia spínača dodávok kyslíka v skafandroch, a podľa toho „vychádzka“ trvala šesť hodín a 39 minút.

Úlohou dvojice bolo vymeniť akumulátory na jednom páre staničných solárnych panelov. Doterajšie nikel-vodíkové batérie nahradili výkonnejšie lítium-iónové. Akumulátory na ISS vlani v septembri dopravila japonská nákladná loď H-II Transfer Vehicle (HTV).

Počas práce bol odpojený jeden z okruhov elektrickej inštalácie ISS, ale na bezpečnosť stanice to nemalo vplyv, vzhľadom k záložnému okruhu. Následná previerka potvrdila, že nové zariadenie funguje, poznamenala agentúra TASS.

Spomínaná pracovná smena nadviazala na podobnú údržbu z januára 2017. Vtedy astronauti počas dvoch výstupov takisto menili nikel-vodíkové akumulátory za lítium-iónové. O týždeň 29. marca budú v tejto práci pokračovať astronautky McClainová a Christina Kochová, čo bude v histórii NASA vôbec prvý čisto ženský výstup do otvoreného vesmíru. Výmena celkom 24 batérií podľa expertov NASA potrvá do jari budúceho roka a vyžiada si ešte štyri až šesť výstupov do otvoreného kozmu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #vesmír #ISS #kozmonauti #akumulátory