Roskosmos: Pôvod otvoru v plášti lodi Sojuz zostáva záhadou

Doterajšie vyšetrovanie neobjasnilo pôvod záhadného otvoru v plášti kozmickej lodi Sojuz MS-09, v dôsledku ktorého koncom minulého augusta poklesol v Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) tlak.

25.03.2019 14:36
ISS Sojuz MS-09 Cyclus Northrop Grumman Foto: ,
Ruská vesmírna loď Sojuz MS-09 (vľavo) a kozmická loď Cyclus Northrop Grumman (predtým Orbital ATK) sa na snímke prepájajú s Medzinárodnou vesmírnou stanicou.
debata (1)

Novinárom to v Moskve povedal šéf ruskej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Odhaleniu príčin nepomohol ani vlaňajší výstup do otvoreného kozmu, a tak bude vyšetrovanie pokračovať, možno aj formou experimentu na obežnej dráhe.

Posádka ISS v noci na 30. augusta objavila v plášti stanice otvor, ktorý bol vyvŕtaný zvnútra. Trhlinu, ktorou unikal vzduch, kozmonauti vzápätí utesnili a dopravná loď sa 20. decembra bez problémov vrátila na Zem.

Vyšetrovanie pôvodu záhadného otvoru zatiaľ k ničomu neviedlo. K objasneniu záhady neprispeli ani vzorky z vonkajšej časti plášťa, ktoré pri takmer osemhodinovom výstupe do otvoreného vesmíru odobrali kozmonauti Oleg Kononenko a Sergej Prokopjev. Odobratý materiál skúmali experti ruskej tajnej služby FSB.

Podľa zdrojov agentúry Interfax sa teraz vyšetrovatelia prikláňajú k názoru, že otvor vznikol omylom a bez zlého úmyslu pri príprave kozmickej lode k štartu na kozmodróme Bajkonur. Kto je za incident zodpovedný, nebolo ale zatiaľ zistené. Vylúčený stále nie je ani zlý úmysel.

Vedúci predstavitelia Roskosmosu ani amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa k prípadu až do objasnenia nechcú vyjadrovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Roskosmos #kozmická loď Sojuz