NASA a Boeing sa dohodli na odklade testov novej lode Starliner

Americká vesmírna agentúra NASA a spoločnosť Boeing sa dohodli na odklade skúšok novej americkej vesmírnej lode CST-100 Starliner.

05.04.2019 06:00
starliner Foto:
Starliner.
debata

Termín prvého bezpilotného letu bol presunutý z apríla na august a prvý test s posádkou z augusta na koniec tohto roka, informovala na svojom webe NASA.

Súčasťou úprav je aj rozhodnutie predĺžiť dĺžku pilotovaného skúšobného letu. To podľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) umožní dokončiť ďalšie skúmanie mikrogravitácie, údržbu a ďalšie aktivity počas pripojenia Starlinera k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Dĺžka tejto misie bude stanovená neskôr.

Posunutie termínov skúšobných letov bez posádky a s posádkou je zatiaľ predbežné. „Ide o pracovné dáta a musia byť potvrdené,“ uviedla NASA v tejto súvislosti. Boeing musí so Starlinerom ešte pred pilotovaným letom prejsť testom záchranného systému, ktorý by v prípade nečakanej udalosti zaistil prenesenie posádky do bezpečnej vzdialenosti od štartovacej rampy alebo nosnej rakety.

Američania od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 dopravujú svojich astronautov do vesmíru na palube ruských lodí Sojuz. To sa má však už čoskoro zmeniť vďaka súkromným spoločnostiam Boeing a SpaceX a ich lodiam CST-100 Starliner respektíve Crew Dragon.

SpaceX so svojou loďou schopnou prepravovať ľudí už v prvej polovici marca testovací let k ISS bez posádky úspešne absolvovala. Druhý let na orbitálny komplex, tentoraz s posádkou, je zatiaľ naplánovaný na júl. Predtým ale musí byť preverený tiež záchranný systém Crew Dragonu.

NASA naznačila, že v najbližších týždňoch spoločne so SpaceX prehodnotí dáta testov aj pri tejto lodi.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #Boeing #vesmírna loď #skúšobný let