Astronómovia zverejnili prvú reálnu snímku čiernej diery

Medzinárodný tím astronómov dnes zverejnil vôbec prvý snímok čiernej diery, ktorý sa podarilo zaobstarať vďaka projektu Event Horizon Telescope (Teleskop horizontu udalostí, EHT). O tomto úspechu informovali vedci na tlačových konferenciách, ktoré sa uskutočnili na viacerých miestach po svete.

10.04.2019 16:14 , aktualizované: 16:34
čierna diera, Event Horizon Telescope Foto: ,
Na snímke prvá fotografia čiernej diery, ktorú predstavili vedci z medzinárodného projektu Event Horizon Telescope v stredu 10. apríla 2019. Nachádza sa v jadre masívnej eliptickej galaxie Messier 87 v súhvezdí Panny.
debata (36)

Fotografia zachytáva obriu čiernu dieru v centre galaxie Messier 87. Je na nej viditeľný jasný ohnivý kruh vytvorený svetlom zahnutým intenzívnou gravitáciou okolo čiernej diery.

Čierna diera je od Zeme vzdialená okolo 50 miliónov svetelných rokov a vznikla na základe dát zo siete ôsmich teleskopov z celého sveta, uviedla agentúra BBC.

Podrobnosti zverejnil časopis Astrophysical Journal Letters. Profesor Heino Falcke z Radboud University v Holandsku, ktorý navrhol tento experiment, povedal, že táto čierna diera je väčšia ako celá naša slnečná sústava.

„Váži 6,5 miliardykrát viac ako Slnko. A je jednou z najťažších čiernych dier, o ktorých si myslíme, že existujú. Je to absolútne monštrum, majster v ťažkej váhe z čiernych dier vo vesmíre,“ dodal profesor Falcke.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #čierna diera #Event Horizon Telescope