K ISS odlietajú včelí roboti, budú pomáhať astronautom

Dva špeciálne roboty prezývané "astrovčely" vyšle americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na obežnú dráhu, aby pomáhali astronautom s domácimi prácami a experimenty na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

17.04.2019 13:03
Astrobee flight units and docking unit in... Foto:
Astrobee - robot, ktorý bude na ISS pomáhať astronautom.
debata

Na palube kozmickej lode Cygnus, ktorá bude „pod krídlami“ rakety Antares, tam vyrazia už v stredu neskoro večer nášho času.

Ide o roboty v tvare kocky o šírke približne 32 centimetrov. Sú vybavení kamerami, dotykovou obrazovkou, reproduktormi, mikrofónom a mechanickým ramenom. Podľa informácií od NASA majú takzvaní Astrobees tiež špeciálne senzory pre navigáciu, monitorovanie posádky, odbery vzoriek alebo logistiku.

Napájať sa budú pomocou palubných batérií, pohybovať vďaka pohonnému systému, ktorý je založený na princípe ventilácie, napísala agentúra Reuters.

Kontrolovať ich budú letoví operátori v stredisku v americkom Houstone, disponujú však aj automatickým režimom. Keď sa robotom začnú vybíjať baterky, automaticky odletia do nabíjacieho systému v rámci ISS.

Štart nosnej rakety Antares spoločnosti Northrop Grumman sa potravinovou loďou Cygnus, ktorá má okrem „astrovčiel“ na palube niekoľko ton nákladu vrátane príslušenstva pre posádku ISS a zariadenia na vedecké pokusy, je naplánovaný na dnes o 22:46 SELČ.

Podľa NASA má raketa odštartovať z malého amerického kozmodrómu Wallops Flight Facility vo Virgínii.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #obežná dráha #NASA #vesmírna loď