K ISS mieri so zásobami a rôznym materiálom nákladná loď Cygnus

Z kozmodrómu na americkom ostrove Wallops odštartovala dnes večer SELČ nosná raketa Antares s nákladnou loďou Cygnus spoločnosti Northrop Grumman. Cygnus dopraví na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) 3,5 tony rôzneho nákladu, vrátane zásob pre posádku a materiálu pre ďalšie experimenty. Štart vysielal na svojom webe v priamom prenose americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

17.04.2019 23:15
debata (2)

Vesmírny kamión by mal k orbitálnemu komplexu doraziť v piatok približne okolo 11:30 SELČ. Loď najprv zachytí na ISS astronautka Anne McClainová robotickým ramenom, ktoré potom na základe povelov z riadiaceho strediska na Zemi Cygnus pripojí k staničnému modulu Unity, oznámila NASA.

Podľa americkej vesmírnej agentúry ide o jedenásty, posledný zásobovací let lodi Cygnus pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu na základe prvej dohody spoločnosti Northrop Grumman s NASA pod skratkou CRS-1. Na jeseň by mala medzi týmito partnermi začať realizácia novej dohody CRS-2, ktorá počíta s ďalšími jedenástimi komerčnými zásobovacími letmi k ISS.

Cygnus by mal pri ISS zostať do 23. júla. Po odpojení vypustí minisatelity súkromnej spoločnosti NanoRacks a bude až do decembra pokračovať v predĺženej misii na obežnej dráhe. Potom s niekoľkými tonami odpadu z ISS pri plánovanom zostupe zhorí v zemskej atmosfére, uviedla NASA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cygnus #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS)