Satelit NASA objavil mimo slnečnú sústavu planétu veľkosti Zeme

Satelit pre výskum tranzitujúcich exoplanét (TESS), ktorý americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vyslal vlani do kozmu, lokalizoval svoju prvú planétu veľkosti Zeme mimo náš solárny systém.

25.04.2019 15:19
tessinspacerender1 Foto:
Satelit pre výskum tranzitujúcich exoplanét (TESS).
debata

Exoplanéta (teda planéta mimo slnečnej sústavy) sa nazýva HD 21749c a obieha okolo hviezdy HD 21749. Vesmírne teleso sa nachádza 52 svetelných rokov od Zeme.

Priemer exoplanéty HD 21749c je zhruba 89 percent priemeru Zeme – ten činí 12 742 kilometrov. Podľa výskumníkov je skalnatá a neobývateľná.

Svoju hviezdu planéta obehne podľa agentúry Reuters za približne 7,8 desatín dňa. Vzhľadom na blízkosť k hviezde môže dosahovať povrchová teplota na planéte až 427 stupňov Celzia.

Podľa amerického Massachusettského technologického inštitútu (MIT) obieha okolo hviezdy HD 21749 napríklad aj planéta s označením HD21749b. Má dlhšiu obežnú dráhu trvajúcu 36 dní. Je väčšia, odborníci z NASA ju klasifikovali ako „teplý mini-Neptún“.

Sonda TESS s teleskopom hľadá nové planéty mimo slnečnej sústavy od svojho vypustenia v apríli 2018. Konkrétne sa zameriava na planéty obiehajúce okolo 200 tisíc najjasnejších a Zemi najbližších hviezd.

„Družica bude hľadať planéty okolo iných hviezd tým, že bude sledovať, ako planéta prechádza pred hviezdami. To nám ukáže, ktoré hviezdy musíme skúmať, aby sme mohli potom konkrétne planéty študovať podrobnejšie a budeme tak vedieť, že práve k nim máme obrátiť špeciálne ďalekohľady,“ vyhlásil pred rokom astrofyzik z NASA Paul Hertz.

„S veľkými teleskopmi budeme môcť hľadať rôzne znaky v atmosférach týchto planét, ktoré by nám mohli prezradiť, z čoho sa planéty skladajú aj či majú v atmosfére také druhy plynov, ktoré sú na Zemi známkou života. Sama o sebe nemôže TESS nájsť formy života, avšak pomôže nám práve zistiť, kam nasmerovať ďalekohľady,“ spresnil.

Zatiaľ satelit TESS našiel desiatku planét, za cieľ ich má ale odhaliť pred koncom svojej misie v budúcom roku celkom 50, ako píše MIT.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #NASA #planéta #kozmos #TESS