Japonská sonda skutočne vytvorila na asteroide kráter

Japonská sonda Hajabusa 2 začiatkom apríla úspěšne vytvorila na asteroide Ryugu umelý kráter na odber vzoriek, ktoré sa majú analyzovať na Zemi.

28.04.2019 09:25
debata (7)

Vesmírna agentúra Japonska JAXA vo štvrtok 25. apríla zverejnila na Twitteri snímku, ktorá vytvorenie krátera po náraze projektilu potvrdil. Z kráteru sonda možno už v máji odoberie vzorky, ktoré neskôr dopraví na Zem.

Hajabusa 2 vo štvrtok na záver trojdňovej operácie zostúpila do výšky asi 1,6 kilometra nad povrch, odkiaľ miesto dopadu projektilu vyfotografovala.

Potom sa aparát vrátil späť do parkovacej pozície, ktorá je 20 kilometrov nad povrchom Ryugy.

Vedci doposiaľ nepoznali podobu miesta, na ktoré sonda 5. apríla vypálila dvojkilogramový medený projektil. Objekt vtedy sonda podľa agentúry Reuters vyslala vo chvíli, kedy bola zhruba 500 metrov nad povrchom planétky. Podľa dostupných informácií zariadenie explodovalo 40 minút po štarte.

JAXA oznámila, že krátko po vystrelení projektilu sonda vypustila aj svoj mikrostelit s kamerou, ktorá mala celú udalosť nasnímať. Krátko po bombardovaní povrchu vďaka fotografii tak odborníci síce vedeli, že projektil povrch zasiahol a že pri náraze bola časť povrchu vyvrhnutá do okolia, podrobnú fotografiu ale nemali k dispozícii.

Podľa Európskej kozmickej agentúry (ESA) má mať vzniknutý kráter šírku asi dva metre.

Sonda sa v nasledujúcich týždňoch ku kráteru vráti, aby z neho odobrala prach. Hajabusa 2 už na konci februára skúsila získať vzorky z povrchu Ryugy pomocou zbernej hubice. Aparát sa vtedy tesne priblížil k vopred vybranej plošine s priemerom šesť metrov a hubica na okamih dosiahla kontakt s povrchom.

Či sa vzorku skutočne podarilo odobrať, bude jasné až po návrate na Zem. V sonde nie je žiadne zaariadenie, ktoré by prítomnosť materiálu v úložnom púzdre potvrdilo. JAXA po vyhodnotení videa poznamenala, že množstvo častíc uvoľnených pri operácii z asteroidu zvyšuje pravdepodobnosť úspešného odberu.

Na Zem by sa aparát mal vrátiť aj s potenciálne odobratým materiálom v roku 2020. Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po tri a pol roku vlani v júni. Už na povrch dopravila kontajner MINERVA-II 1 s dvojicou robotov nazvaných Rover-1A a Rover-1B, ktoré posielajú údaje a fotografie na Zem, a tiež nemecký pristávací modul MASCOT. Nesie ešte kontajner MINERVA-II 2, v kterom je robot Rover-2, pristátie na povrchu je plánované na júl.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #kráter #vzorky #Hajabusa #Ryuga