SpaceX potvrdila zničenie lode Crew Dragon pri nevydarenom teste

Súkromná spoločnosť SpaceX potvrdila, že jej nová loď na prepravu posádok Crew Dragon bola pri nedávnom nevydarenom teste na zemi zničená.

03.05.2019 08:38
SpaceX Falcon 9 kozmická loď Crew Dragon... Foto: ,
SpaceX Falcon 9, ktorý nesie kozmickú loď Crew Dragon. Odpalovacia plošina 39A, Kennedyho vesmírne stredisko v Cape Canaveral na Floride.
debata

Informovali o tom americké médiá s odvolaním sa na viceprezidenta spoločnosti Hansa Koenigsmanna.

Zatiaľ je podľa neho ešte príliš skoro na to povedať, čo sa pri teste 20. apríla pokazilo alebo či k chybe prispel marcový testovací let bez posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Tento let bol aj s návratom na Zem označený za úspešný.

Podľa doterajších dostupných informácií pri nehode išlo o rutinný statický test so zapálením motorov Super Draco lode Crew Dragon vykonaný na floridskom Myse Canaveral. Nič bližšie známe zatiaľ stále nie je.

Podľa Koenigsmanna modul zahalili plamene pol sekundy pred zapálením motorov záchranného systému, ktorý má pri nečakanej udalosti zabezpečiť prenesenie posádky do bezpečnej vzdialenosti od štartovacej rampy alebo nosnej rakety. Viceprezident dodal, že SpaceX stále nemá na miesto udalosti prístup kvôli jeho trvajúcej kontaminácii toxickým palivom.

Aké bude mať táto nehoda dôsledky, nepovedal. Avšak nepochybne bude znamenať posun v časovom harmonograme príprav a plného sprevádzkovania prepravy posádok na ISS lode Crew Dragon. Prvý testovací let už s astronautmi bol naplánovaný na júl.

Koenigsmann dnes ale uistil, že let nákladnej lode Dragon na ISS je bezpečný. V piatok dopoludnia SELČ by ju mala na obežnú dráhu vyniesť z Mysu Canaveral raketa Falcon 9, patriaca taktiež spoločnosti SpaceX. Štart, plánovaný pôvodne na stredu, bol dvakrát odložený kvôli problémom s elektrickým rozvodom, ktorý sa na vesmírnej stanici vyskytol v pondelok. NASA oznámila, že vo štvrtok, 2. mája sa podarilo problém vyriešiť.

Američania od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 dopravujú svojich astronautov do vesmíru na palube ruských lodí Sojuz. To sa má zmeniť vďaka súkromným spoločnostiam Boeing a SpaceX a ich lodiam CST-100 Starliner respektíve Crew Dragon.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Mys Canaveral #SpaceX #Dragon