Raketa so zásobovacou loďou Dragon úspešne odštartovala k ISS

Súkromná spoločnosť SpaceX v sobotu z Floridy úspešne vyslala raketu Falcon 9 s kapsulou Dragon, ktorá nesie 2,5 tony zásob pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), napísala agentúra AP. Terajší let Falconu musel byť z technických dôvodov niekoľkokrát odložený, naposledy v piatok. Dragon by mala doraziť k ISS v pondelok.

04.05.2019 10:27
Raketa Falcon 9, SpaceX , Dragon. Kennedyho... Foto: ,
Raketa Falcon 9 spološnosti SpaceX , ktorá nesie kapsulu Dragon. Kennedyho vesmírne stredisko v Cape Canaveral, Florida.
debata (11)

Let tohto Falconu 9 bol opakovane odkladaný, okrem iného aj kvôli problémom s rozvodom elektrickej energie na ISS. Piatkový odklad potom spôsobil únik hélia na druhom stupni raketového nosiča a problémy s pristávacou plošinou v Altantiku. Všetky problémy sa ale podľa agentúry AP podarilo odstrániť.

Loď Dragon nie je vybavená systémom automatického pripojenia k stanici. Pristátie vyzerá tak, že robotická paža najprv loď zachytí a potom ju astronauti pripoja k ISS.

Prvý stupeň rakety pristál niekoľko minút po štarte na plošine vzdialenej približne 22 kilometrov od pobrežia. Pôvodne sa mala raketa vrátiť na Cape Canaveral, ale SpaceX tam stále odstraňuje následky nevydareného testu lode na prepravu posádok Crew Dragon, informovala agentúra AP. Incident sa stal 20. apríla a prázdna kapsula Dragonu pri ňom bola zničená.

K ISS teraz mieri zásobovacia loď Dragon a k posádke vesmírnej stanice dopraví 2 500 kilogramov zásob a ďalšieho materiálu. Ide o druhý vesmírny let lode Dragon.

Živý prenos:
11 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Space X #Falcon 9 #Dragon