Nákladná loď Dragon dopravila zásoby na ISS

Nákladná loď Dragon spoločnosti SpaceX dnes dorazila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Loď zachytilo robotické rameno, ktoré slúži k jej pripojeniu k stanici. Dragon na ISS dopravila 2,5 tony zásob, paliva, ale aj zariadení a materiálov k ďalšiemu výskumu a vedeckým experimentom.

06.05.2019 12:06 , aktualizované: 17:08
debata (11)

Posádka orbitálneho komplexu následne s pomocou paže Canadarm 2 pripojila loď Dragon ku staničnému modulu Harmony, kde zostane zakotvená do konca mája. Potom sa vráti späť na Zem, kam dopraví výsledky vedeckej práce a ďalší náklad.

Medzi nákladom, ktorý Dragon na ISS dopravila, je okrem jedla, vody a ďalších vecí potrebných k prevádzke stanice s ľudskou posádkou množstvo zariadení a materiálov určených pre vedecké experimenty. K výskumu budú slúžiť napríklad tkanivové čipy, ktoré sa používajú na simuláciu ľudských orgánov. Vedci dúfajú, že im tieto čipy pomôžu lepšie spoznať účinky mikrogravitácie na ľudské telo.

Pri ISS aktuálne kotví šesť kozmických lodí. Vedľa Dragonu je to Cygnus americkej spoločnosti Northrop Grumman, dvojica ruských nákladných lodí Progress a dve ruskej pilotovanej lode Sojuz.

Celý prebeh vysielala naživo NASA na svojom webe.

Dragon vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme v sobotu z mysu Canaveral raketa Falcon 9, ktorá tiež patrí spoločnosti SpaceX. Štart musel byť z technických dôvodov niekoľkokrát odložený. Najprv za odklady mohli problémy s rozvodom prúdu na ISS a naposledy v piatok únik hélia na druhom stupni nosnej rakety a ťažkosti s pristávacej plošinou v Atlantickom oceáne.

Na palube Dragonu je tiež zariadenie Orbiting Carbon Observatory-3, ktoré robotické rameno umiestni na vonkajšiu stranu ISS a ktoré bude merať zdroje a poklesy oxidu uhličitého v zemskej atmosfére. Ďalším novým experimentom je podľa NASA Fotobioreaktor, ktorý bude testovať pestovanie mikrorias, ktoré môžu jedného dňa na vesmírnej stanici slúžiť ako potrava aj ako zdroj kyslíka.

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici teraz pracuje šesťčlenná posádka. Tvoria ju americkí astronauti Nick Hague, Anne McClainová a Christina Kochová, Kanaďan David Saint-Jacques a ruskí kozmonauti Alexej Ovčinin a Oleg Kononenko.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Falcon 9 #Dragon