Šéf Amazonu ukázal modul, ktorý má do roku 2024 pristáť na Mesiaci

Modul Blue Moon má na mesiac dopraviť nástroja, satelity aj robotické vozidlá, ktoré budú asistovať americkým astronautom. Tých chce Trumpova administratíva poslať späť na Mesiac do roku 2024.

11.05.2019 08:00
Blue Moon, Blue Origin, Jeff Bezos Foto:
Jeff Bezos predstavil modul Blue Moon, ktorý má do roku 2024 pristáť na Mesiaci.
debata

O niektorých podnikateľských aktivitách najbohatších ľudí na svete sa toho veľa nevie. Jeff Bezos z Amazonu v týchto dňoch ukázal, že aj on vie prekvapiť. Výsledkom investície do spoločnosti Blue Origin je špeciálny modul, ktorý by mal byť schopný pristáť na Mesiaci. Modul v tvare zemegule by mal už v roku 2024 na Mesiac dopraviť približne 6,5 tony nákladu, ktorý má asistovať astronautom vo výskume.

Úlohou modulu Blue Moon bude dopraviť na lunárny povrch nástroje, satelity a robotické vozidlá. Pohánať ho má nový motor s označením BE-7 využívajúci tekutý vodík, ktorý je možné získať z vody na Mesiaci. Aj z tohto dôvodu by mal pristáť na južnom póle, kde sa nachádzajú zásoby ľadu.

Blue Moon by sa po doplnení zásob paliva mal vrátiť späť na Zem a využitý by tak mohol byť v ďalších misiách. Jeho hmotnosť spolu s palivom je zhruba 15 ton, bez paliva 12 ton. Na vývoji modulu spoločnosť Blue Moon pracovala od roku 2016. Ak všetko pôjde podľa plánu, modul by mal pomáhať americkým astronautom, ktorých chce Trumpova administratíva vrátiť na Mesiac do roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Jeff Bezos #mesiac #Blue Origin #Blue Moon