NASA umožní poslať svoje meno na Mars ďalším pozemšťanom

Ľuďom, ktorí vlani prepásli šancu poslať svoje meno na Mars so sondou InSight, ponúka americká vesmírna agentúra NASA novú príležitosť.

22.05.2019 13:14
m2020-rover-cad Foto:
Rover Mars 2020.
debata (3)

Nasa oznámila, že sa teraz môžu prihlásiť o „palubnú letenku“ na misiu jej nového robotického roveru Mars 2020, ktorý sa na červenú planétu vydá v budúcom roku.

„Hoci to bude niekoľko rokov pred tým, než prví ľudia pristanú na Marse, ponúkame vám príležitosť poslať svoje meno – uložené na čipe – na červenú planétu na palube roveru Mars 2020,“ informuje na sociálnej sieti Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Ponuka však platí nielen pre pozemšťanov, ktorí pri výprave sondy InSight ešte záujem nemali či váhali, až príležitosť prepásli. O účasť so svojim menom na ďalšiu marťanskú misiu sa môžu uchádzať aj tí, ktorí svoju „stopu“ na susednej planéte vďaka InSight už zanechali.

Všetci záujemcovia majú možnosť prihlásiť sa na internetových stránkach do tohtoročného 30. septembra. Odlet zo Zeme je plánovaný na júl budúceho roka a pristátie v marsovskom kráteri Jazero až vo februári 2021, po sedem mesiacov trvajúcom lete hlbokým vesmírom.

Rover 2020 bude pátrať po stopách prípadného života na Marse, ale nie súčasného, ​​ale kedysi v minulosti. Ako miesto pristátia vedci vybrali oblasť, ktorej niekdajšie prostredie mohlo byť priaznivé pre mikrobiálny život. Robotické zariadenie bude zhromažďovať vzorky pôdy a hornín a ukladať ich na povrchu Marsu pre ich potenciálnu budúcu prepravu na Zemi. V pozemských laboratóriách by vzorky mali analyzovať so zameraním na prípadné dôkazy minulého života na susednej planéte a tiež na možné zdravotné riziká pre budúce výpravy ľudí na Mars.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #mars #NASA #červená planéta #palubná letenka #robotický rover