Vedec zachytil pôsobivý prelet 'vesmírneho vláčika' 60 satelitov Starlink

Desiatky satelitov ako podivná hviezdna reťaz leteli nad Európou. Vidieť ich bolo aj v Holandsku, kde ich putovanie na orbite zachytil tamojší vedec Marco Langbroek.

30.05.2019 14:47
debata (7)

Ide o 60 satelitov, ktoré v piatok 24. mája na obežnú dráhu Zeme vyniesla americká súkromná spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska. Ten totiž chce vybudovať okolo Zeme celoplanetárnu sieť Starlink pre vysokorýchlostné širokopásmové pripojenie k internetu.

Langbroek „vlak satelitov“ zachytil podľa portálu Space.com nad holandským mestom Leiden v piatok v noci, kedy sa vďaka tomu na oblohe vytvorila neobvyklá svetelná stopa. Raketa Falcon 9 s nimi odštartovala ten deň ráno.

„Vedel som, že začiatok misie bude zaujímavý. Vypočítal som očakávanú dráhu satelitov a podľa toho som zameral svoju kameru,“ prezradil odborník agentúre Reuters.

Tento vyštudovaný archeológ, ktorý zároveň publikuje aj o vesmíre a astronómii, nakrútil dané video sledovacou kamerou, ktorá disponuje schopnosťou zhotovovať dobre viditeľné zábery za veľmi nízkeho osvetlenia. Vydel ich zo svojho podkrovného okna.

Podoba družíc sa prepracovávala, minulý týždeň vypustené satelity s hmotnosťou 227 kilogramov tak vyzerajú inak, než sa predtým plánovalo, a majú len jedno pole slnečných batérií. Každý má ale iónový motor využívajúci kryptón, ktorý ich dopravil z výšky 440 kilometrov, kam ich vyniesla raketa, do operačnej výšky 550 km.

Samotný Elon Musk na poli vysokorýchlostného širokopásmového pripojenia k internetu súperí s britskou firmou OneWeb, ktorej prvých šesť spojovacích družíc bolo vynesených do kozmu vo februári. Kvôli pripojeniu na internet a sieťam 5G sa má čoskoro počet družíc obiehajúcich okolo našej planéty zmnohonásobiť.

Celkom okolo Zeme v súčasnosti obieha 2 062 funkčných satelitov. Počet v posledných rokoch narástol hlavne vďaka miniatúrnym satelitom triedy Cubes, ktorých hmotnosť nepresahuje 1,33 kg. Ak má sa však zabezpečiť na celej planéte rýchle pripojenie k internetu, bude ich treba viac. Len Muskov projekt Starlink počíta s takmer 12 tisíckami satelity.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #satelit #Space X #Starlink #Elom Musk