NASA zadal firmám zákazky na bezposádkové pristávacie moduly

Tri súkromné ​​kozmické spoločnosti postavia pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) bezposádkové pristávacie moduly, ktoré by na Mesiac možno už budúci rok mohli dopraviť techniku ​​a vykonávať tu vedecké pokusy.

04.06.2019 10:42
debata (4)
Komerčné vozítka budú na povrchu Mesiaca... Foto: nasa.gov
main image Komerčné vozítka budú na povrchu Mesiaca 'dláždiť cestu' pre astronautov NASA, aby mohli pristáť na Mesiaci do roku 2024.

Podľa vesmírnej agentúry tým majú pripraviť terén pre pristátie človeka na Mesiaci do roku 2024.

„Budúci rok bude na povrchu Mesiaca vedecký a technologický výskum, ktorý pomôže do piatich rokov vyslať prvú ženu a ďalšieho muža na Mesiac,“ povedal šéf NASA Jim Bridenstine.

Firma Astrobotic z Pittsburghu získa zákazku na takmer 80 miliónov dolárov, aby do júla 2021 dopravila 14 nákladov do lunárneho krátera na privrátenej strane Mesiaca. Spoločnosť Intuitive Machines z Houstonu dostane 77 miliónov dolárov, aby do rovnakého dátumu vykonala päť pristátí v Oceáne búrok, najrozsiahlejšej ploche na privrátenej strane Mesiaca. Firma OrbitBeyond zo štátu New Jersey potom získa z rozpočtu agentúry 97 miliónov dolárov s cieľom uskutočniť štyri výsadky v najväčšej mesačnej kotline zvanej More dažďov.

Išlo by o prvé americké kozmické lode na Mesiaci od chvíle, kedy túto prirodzenú družicu Zeme opustila Apollo 17. Vtedy NASA ešte vyvíjal a staval svoje vlastné lode, teraz sa však úrad rozhodol pre finančne úspornejšiu cestu s využitím vonkajších zdrojov.

Sondy by mohli okrem iného nájsť vhodné miesto pre pristátie ľudskej posádky. „Tieto pristávacie moduly sú len začiatkom vzrušujúcej komerčnej spolupráce, ktorá nás priblíži k vyriešeniu mnohých vedeckých záhad na našom Mesiaci, v slnečnej sústave a ďalej,“ povedal pracovník NASA Thomas Zurbuchen. „Čo sa dozvieme, zmení nielen náš pohľad na vesmír, ale tiež pripraví našu misiu s ľudskou posádkou na Mesiac a následne na Mars.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #vesmírna agentúra #človek na Mesiaci