NASA umožní súkromným vesmírnym turistom cestovať na ISS

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) otvorí Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) súkromným turistom a spoločnostiam.

10.06.2019 09:50
20-iss Foto:
Orbitálny komplex mal podľa pôvodných plánov slúžiť len do roku 2016.
debata (5)

Prvý turista by sa do obežnej vesmírnej laboratória mohol vypraviť už v roku 2020. Misia by mohla trvať až 30 dní a každý rok by sa mali uskutočniť dve, oznámila NASA. Každá cesta k ISS bude stáť okolo 50 miliónov dolárov a za každú noc strávenú na vesmírnej stanici si bude NASA navyše účtovať 35 000 dolárov.

„NASA otvára Medzinárodnú vesmírnu stanicu komerčným príležitostiam,“ oznámil Jeff DeWit z NASA. Peniaze získané od vesmírnych turistov a súkromných firiem by mali NASA pomôcť s financovaním vesmírnej stanice. Zároveň by mali umožniť úradu viac sa zamerať na cieľ administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorým je návrat amerických astronautov na Mesiac do roku 2024. Vesmírnych turistov by mali na ISS voziť súkromnej spoločnosti Boeing a SpaceX svojimi loďami CST-100 Starliner, respektíve Crew Dragon, uviedla NASA vo svojom vyhlásení.

ISS je v súčasnosti jediná trvalo obývaná vesmírna stanica, vo vesmíre je už viac ako 20 rokov. Po podpise zmluvy o zriadení ISS vo Washingtone v januári 1998 predstaviteľmi 14 krajín a agentúr pre kozmické lety sa stanica zrodila v novembri 1998 vynesením ruského modulu Zarja (Úsvit) na obežnú dráhu. Doteraz bolo vynesených k ISS 40 modulov.

Životnosť vesmírneho laboratória bola pôvodne do roku 2016, postupne bola predĺžená najprv do roku 2020 a naposledy do roku 2024. Od 2. novembra 2000 na stanici trvalo zdržiava stála posádka, ktorá je dvoj až šesťčlenná a pravidelne sa strieda po pol roku. Stanica je umiestnená na obežnej dráhe vo výške okolo 400 kilometrov, Zem obehne za necelých 93 minút rýchlosťou asi 7 670 metrov za sekundu (približne 27 600 km/h).

NASA v minulosti zakázala akékoľvek komerčné využitie vesmírneho laboratória. Ako ale poznamenala BBC, americká vesmírna agentúra ISS nevlastní, stanica bola vybudovaná spoločne s Ruskom, ktoré v minulosti komerčné využitie ISS neodmietalo. Prvý turista tak vzlietol do vesmíru 28. apríla 2001. Americký podnikateľ Dennis Tito letel na palube ruskej lode Sojuz a za týždenný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici zaplatil 20 miliónov dolárov.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #vesmírna turistika