Zakázaná planéta. Objavili ju tam, kde by rozhodne byť nemala

Vedci objavili exoplanétu (planétu mimo slnečnej sústavy) podobnú Neptúnu a označili ju NGTS-4b.

21.06.2019 13:57
h AJSb Sfk Wnb QBc99bnc Zo R-970-80 Foto:
Exoplanéta NGTS-4b.
debata

Pozoruhodné na tom je to, že sa nachádza v regióne takzvanej Neptunskej púšte. Ide o oblasť v blízkosti hviezdy, ktorá je vystavená silnému žiareniu a kde by sa žiadne planéty o veľkosti Neptúnu a s atmosférou nemali vyskytovať. Vesmírnemu telesu sa preto začalo hovoriť Zakázaná planéta.

Podľa britskej Kráľovskej astronomickej spoločnosti je to prvýkrát, čo bol taký typ exoplanéty v danom mieste – Neptunskej púšti – objavený.

Hviezdy totiž vysielajú do tejto oblasti silnú radiáciu, kvôli čomu planéty normálne strácajú svoju plynnú atmosféru, zvyčajne sa vyparujú a zanechávajú za sebou len kamenné jadro.

Zakázaná planéta je trikrát väčšia ako Zem a jej polomer je len o 20 percent menší ako polomer Neptúnu. Teploty na nej dosahujú až tisíc stupňov Celzia, napísala agentúra Reuters. Exoplanéta obieha podľa portálu Space.com hviezdu NGTS-4, ktorá je od nás vzdialená približne 920 svetelných rokov. Jeden plný obeh jej zaberie 1,3 desatiny dňa.

Astronómovia sa domnievajú, že exoplanéta sa mohla do oblasti Neptúnskej púšte presťahovať v jednom určitom okamihu počas uplynulého milióna rokov.

Exoplanéty sú všeobecne planéty iných hviezd, než je naše Slnko. Dnes ich poznáme už tisíce. Napríklad pri našej najbližšej hviezde (mimo Slnka), pri Proxime Centauri, bola nájdená planéta Proxima b v takzvanej obývateľnej zóne.

Obývateľná zóna je v astronómii termín pre oblasť okolo hviezdy, v ktorej by sa hypoteticky mohol nachádzať život. Ide teda o územie, v ktorom planéta prijíma také množstvo slnečnej energie, ktoré jej povrch ani neprehrieva, ani ho nenecháva príliš chladným.

debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #vesmír #vedci #planéta