NASA o sedem rokov pošle dron skúmať Saturnov mesiac Titán

Skúmať najväčší mesiac Saturnu Titán pomocou veľkého bezpilotného lietadla - drona, má v úmysle americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

28.06.2019 10:25
foto HALUZ
Prístroj Dragonfly by sa mal na cestu vydať v roku 2026 a na miesto určenia doraziť o osem rokov neskôr.
debata (6)

Prístroj Dragonfly by sa mal na cestu vydať v roku 2026 a na miesto určenia doraziť o osem rokov neskôr, informovala NASA na svojom webe.

Bohato organický svet Titánu vesmírna agentúra vybrala ako ďalší cieľ bádania v slnečnej sústave v rámci pátrania po stavebných kameňoch života. Rotorový aparát Dragonfly bude po Saturnovom mesiaci lietať a skúmať rôzne miesta. Mal by zavítať na desiatky sľubných lokácií a zisťovať, či na tomto ľadovom telese môže existovať mikrobiologic­ký život.

Dragonfly bude vôbec prvé zariadenie s viacerými rotormi, ktoré NASA použije pri skúmaní iného telesa v slnečnej sústave. Dron s ôsmimi rotormi môže pri lete úspešne využiť hustú atmosféru Titánu, ktorá je štyrikrát hustejšia než ovzdušie Zeme.

Titán je podľa vedcov analógom Zeme v ranom štádiu a môže poskytnúť návod k tomu, ako vznikol život na našej planéte. „Dragonfly pri svojej základnej misii trvajúcej 2,7 roka má prebádať rôzne prostredia od organických dún až po dno impaktného krátera, kde kedysi voda v kvapalnom stave a zložité organické látky, ktoré sú kľúčom k životu, kedysi možno desiatky tisíc rokov existovali spoločne,“ uviedla NASA.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #saturn #dron #Titan