Na Floride sa stavia kozmická loď pre kolonizáciu Marsu

Hlboko v srdci priemyselnej zóny vesmírneho pobrežia Floridy sa stavia kozmická loď pre kolonizáciu Marsu.

01.07.2019 09:42
BFR Sep Longnose Foto:
Vizualizácia prototypu Starship.
debata (10)

Je to prototyp medziplanetárnej lode spoločnosti SpaceX známej ako Starship (Hviezdna loď). Ide o dopravný prostriedok pre 100 cestujúcich, ktorý, ako spoločnosť dúfa, jedného dňa vezme ľudí a náklad na Mesiac, na Mars a ešte ďalej, napísal server Space.com.

SpaceX, ktorá už skôr oznámila, že bude stavať prototypy tejto lode v Texase aj na Floride, si na Floride prenajala zariadenie Cocoa od spoločnosti Coastal Steel. Po dokončení bude kovová loď vysoká 39,6 metra a široká deväť metrov.

Starship na Floride po nedávnom nasadení kužeľovitej provy už vykukuje nad koruny stromov a konečne nadobúda tvar. Keď zakladateľ a šéf SpaceX Elon Musk svoj projekt nedávno oznámil, prototyp bol len masívny reflexny oceľový kruh, teraz už pri dobrej viere začína vyzerať ako kozmická loď.

SpaceX už urobila významný pokrok pri stavbe podobného prototypu prezývaného Starhopper (Hviezdny skokan) vo svojom zariadení na juhu Texasu. Spoločnosť ale dúfa, že trocha priateľského súťaženia vo vnútri firmy nielen zlepší dizajn lode, ale aj urýchli vývoj.

„Na oboch miestach sa vyrobí mnoho Starshipov. Je to súťaž o to, kde je práca efektívnejšia. Odpoveď môže byť, že je efektívna na oboch miestach porovnateľne,“ uviedol Musk na twitteri.

„Poznatky získané jedným tímom musia byť zdieľané s tým druhým, ale ten ich nemusí využiť,“ dodal.

V januári pozorovatelia v blízkosti texaského zariadenia spoločnosti zahliadli striebristú vesmírnu loď týčiacu sa nad rovinatou krajinou. (Nedlho potom Musk na twitteri potvrdil, že ide o prototyp, veľmi podobný ako raketa Grasshopper, ktorá predchádzala ťahúňom SpaceX Falcon 9.) Oba prototypy Starship vystavujú na obdiv svoj žiarivý plášť z nehrdzavejúcej ocele, ktorý toľko pripomína sci príbehy.

Prototyp v Texase už má určité letové skúsenosti. V apríli sa pripútaný k zemi a poháňaný jedným motorom Raptor na niekoľko sekúnd vzniesol. SpaceX je stále ešte v počiatočnej fáze skúšok, ale predpokladá, že prototyp budú nakoniec poháňať tri Raptors.

Takéto malé skoky pripravia cestu k skutočnému prevádzkyschopnému letu. Finálny Starship odštartuje na silnej rakete nazvanej Super Heavy, pričom ako loď, tak raketa budú využiteľné opakovane. V oboch zariadeniach spoločnosti na Floride aj v Texase sa postaví finálny let dôkladne pripravenej verzie Starship a nosiča Super Heavy. Lode spojené s raketou sa budú týčiť do výšky 122 metrov.

SpaceX uvádza, že raketa Super Heavy bude mať 31 motorov Raptor a sama Starship ďalších sedem vlastných. Tieto motory, ktoré sú ešte stále vo fáze vývoja, sú poháňané zmesou tekutého metánu a tekutého kyslíka. Majú mať dvakrát väčšiu silu než motory Merlin, ktoré teraz poháňajú rakety Falcon.

K dnešnému dňu majú Starship a Super Heavy na zozname zatiaľ jediný let. Vlani v septembri Musk prezradil, že sa japonský miliardár Jusaku Maezawa zapísal na prvý let Starship, ktorým bude kozmický výlet okolo Mesiaca naplánovaný na rok 2023.

Systém Starship je budúca položka v dlhom rade stále väčších rakiet. Je to len rok a štyri mesiace, čo debutoval Falcon Heavy a tento rok v apríli už prvýkrát oficiálne vyniesol náklad na obežnú dráhu.

Ale ani Falcon Heavy s 27 motormi nie je pre SpaceX dosť. K tomu, aby Musk uskutočnil svoj sen urobiť z ľudstva druh schopný cestovať medzi planétami, potrebuje Starship a Super Heavy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #mars #vesmírna loď #Space X #Starship