Úplné zatmenie Slnka v Čile. Pozrite si video

Na observatóriu La Silla v Čile sa stretli vedci i turisti, aby pozorovali zatmenie Slnka. Tento jav bol viditeľný v utorok 2. júla v niektorých častiach Južnej Ameriky.

03.07.2019 11:00
debata

VIDEO: Pozrite si jedinečné nebeské divadlo. Ľudia na observatóriu čakali na úplné zatmenie Slnka. Video priniesla ČTK.

Video

Pozoruhodný úkaz bol ako prvý viditeľný nad severočilským mestom La Serena ležiacom na pobreží Tichého oceánu o 10.24 h miestneho času (20.24 h SELČ), informovali agentúry DPA a AP.

Tisíce turistov, nadšencov i vedcov sa zhromaždili na miestach pozdĺž trasy zatmenia, ktoré bolo ako posledné viditeľné pri argentínskej metropole Buenos Aires.

Za miesta s najvhodnejšími podmienkami na pozorovanie zatmenia boli považované čilská púšť Atacama a argentínska provincia San Juan. Jasná obloha naopak nepanovala nad Buenos Aires, píše DPA.

Okrem úplného zatmenia, ktoré bolo pozorovateľné v častiach Čile, Argentíny a na neobývaných ostrovoch v Tichom oceáne, bolo možné vidieť aj čiastočné zatmenie Slnka. To sa dalo sledovať vo zvyšku Čile a Argentíny, ale aj v Ekvádore, Peru, Bolívii, Paraguaji, Uruguaji a v častiach Kolumbie, Brazílie, Venezuely a Panamy, informoval Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Úplné zatmenie Slnka trvalo pritom v závislosti od pozorovacieho miesta podľa NASA maximálne štyri minúty a tri sekundy.

Ďalšie úplné zatmenie Slnka, pri ktorom Mesiac zatieni celú viditeľnú plochu tejto hviezdy, má byť v Južnej Amerike najbližšie 14. decembra 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #zatmenie slnka