Na ISS dorazila nová trojčlenná posádka

Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v nedelu dorazili traja noví členovia posádky. Ruská raketa Sojuz-FG s kozmickou loďou s nimi odštartovala v sobotu večer z kazašského kozmodrómu Bajkonur. Let trval iba šesť hodín a 20 minút, informovala AP. Agentúra RIA Novosti následne uviedla, že kozmonauti v poriadku prešli na palubu ISS.

20.07.2019 20:00 , aktualizované: 21.07.2019 08:58
ISS, kozmonauti, Andrew Morgan, Luca... Foto: ,
Kozmonauti Američan Andrew Morgan, Talian Luca Parmitano a Rus Alexander Škvorcov.
debata (47)

V deň 50. výročia prvého pristátia človeka na Mesiaci zamierili na ISS Američan Andrew Morgan, pre ktorého pôjde o prvý pobyt na stanici, Talian Luca Parmitano, ktorý tam už bol v roku 2013, a Rus Alexander Škvorcov, pre ktorého to bude už tretí pobyt na ISS.

Na ISS sa čerstvé posily pripoja k Američanke Christine Koch, Rusovi Alexejovi Ovčininovi a Američanovi Nickovi Haugovi, ktorí sú tam už od marca. Podľa agentúry Roskosmos je plánovaná dĺžka pobytu novej trojice na ISS 201 dní.

Novú posádku čaká v novembri „výlet“ do otvoreného kozmu a široký register vedeckých experimentov, ktorých počet sa blíži ku 150, uviedla agentúra Interfax. Pozornosť vyvoláva aj augustový prílet zvyčajne pilotovanej dopravnej lode Sojuz, ktorá ale dorazí k ISS bez ľudskej posádky. Namiesto nej má na palube ruský humanoidný robot zvaný Fedor. Jeho meno nie je podľa ruských médií obdobou mená Fjodor, ale anglickou skratkou názvu Final Experimental Demonstration Object Research. Údajne vie aj strieľať.

O úlohách robota na palube ISS nie je veľa informácií. Ruské médiá v sobotu uviedli, že kozmonauti Skvorcov a Ovčinin „preskúmajú možnosti využitia diaľkovo ovládaného antropomorfného robota v budúcich pilotovaných dopravných lodiach nového pokolenia“

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonauti #Bajkonur