Pri Mesiaci bude obytná stanica. NASA ju chce postaviiť v roku 2024

Medzinárodná vesmírna stanica bude mať možno už o niekoľko rokov menšieho súrodenca. Nebude ale krúžiť okolo Zeme, ale astronauti ju využijú na pobyt nad Mesiacom.

31.07.2019 09:00
gateway Foto:
Gateway by mala byť v podstate kozmická loď, ktorá bude trvalo zaparkovaná na obežnej dráhe okolo Mesiaca.
debata (3)

Gateway bude v podstate kozmická loď, ktorá bude trvalo zaparkovaná na obežnej dráhe okolo Mesiaca. Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) predpokladá, že to umožní získať prístup k viacerým oblastiam mesačného povrchu ako kedykoľvek predtým. Gateway má byť vybavená obytnými miestnosťami pre astronautov, laboratóriami pre vedu a výskum, dokovacími bránami pre pripojenie ďalších lodí a ďalším vybavením.

NASA oznámila, že vybrala spoločnosť Northrop Grumman, aby postavila obytný modul odvodený od nákladného plavidla Cygnus. Bude slúžiť ako obytný priestor pre posádky, ktoré sa budú prepravovať na mesačný povrch a späť z neho.

Modul spoločnosti Northrop Grumman by mal byť pripravený na let v decembri 2023, aby sa v nasledujúcom roku dostal do vesmíru. Práve táto firma bola jediná z oslovených, ktorá dokáže obytný modul pripraviť k odletu do roku 2024.

Americkú kozmickú agentúru tlačí v tomto smere čas, pretože podľa webu Spacefligtnow musia splniť konečný termín pristátia astronautov na Mesiaci v rámci programu Artemis, čo by podľa sľubu Trumpovej administratívy malo byť do roku 2024.

Pri Mesiaci potom bude modul pripojený k pohonnému a energetickému elementu, ktorý vyvíja spoločnosť Maxar. Ten bude dodávať elektrickú energiu a zaistí pohyb celej budúcej stanice pomocou vysoko výkonných plazmových motorov.

Podľa plánu budú astronauti navštevovať obytný modul najmenej raz ročne, ale nebudú ho obývať celoročne, ako posádka na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Gateway bude totiž oveľa menšie.

Ilustračné foto. Foto: nasa.gov
earth-moon-mars 2018-2-1024x574 Ilustračné foto.

Jeho interiér by sa dal prirovnať ateliérovému bytu, zatiaľ čo vesmírna stanica je väčšia ako šesťizbový dom. Astronauti na Gateway budú môcť žiť a pracovať až tri mesiace. Popri vedeckých experimentoch z nej budú podnikať výlety na povrch Mesiaca.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Zem #mars #mesiac #astronauti #kozmická loď #Orion