Astronómovia objavili zatiaľ najbližšiu exoplanétu podobnú Zemi

Satelit pre výskum tranzitujúcich exoplanét (TESS), ktorý americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) vypustil vlani do kozmu, si pripisuje ďalší úspech.

05.08.2019 09:18
tess Foto:
Hviezdny systém GJ 357. Planéta GJ 357 d sa nachádza v obývateľnej zóne a je najpodobnejšia Zemi.
debata (2)

Pomohol identifikovať exoplanétu – planétu mimo Slnečnej sústavy – s označením GJ 357 d, ktorá obieha v obývateľnej zóne svoju hviezdu len 31 svetelných rokov od Zeme. Ide o zatiaľ najbližšie objavenú planétu podobnú Zemi.

Teleskop TESS pátrajúci po exoplanetách pomohol okolo materskej hviezdy GJ 357 odhaliť aj dve ďalšie planéty: GJ 357 b a GJ 357 c. Avšak práve GJ 357 d ako veľmi blízka „Superzem“ by mohla byť aj obývateľná.

GJ 357 d sa totiž vyskytuje v takzvanej obývateľnej zóne, oblasti dostatočne vzdialenej od svojej hviezdy, aby nebola príliš horúca, ale dostatočne blízko, aby nebola príliš chladná. V danej oblasti je podľa NASA možné, že na povrchu planéty, ak je skalnatý, existuje voda.

Ako k danému objavu došlo? NASA na svojom webe uvádza, že samotný TESS úplne sám vo februári identifikoval len planétu GJ 357 b, ktorá obieha okolo hviezdy s periódou 3,9 dní.

Vedci následne využili údaje z pozemských spektrografov, napríklad Carmenes, Harps či Hires, čím našli ďalšie planéty. Sonda TESS ostatné planéty vidieť nemohla, pretože netranzitujú – neprechádzajú z nášho pohľadu cez hviezdny disk. Podarilo sa teda určiť len ich hmotnosť.

Planéty obiehajú okolo hviezdy menom GJ 357, červeného trpaslíka triedy M asi o tretine hmotnosti a veľkosti Slnka a o 40 percent chladnejšej ako naša hviezda. Celý systém je umiestnený vo vzdialenosti 31 svetelných rokov v súhvezdí Hydry.

„Svojím spôsobom sa tieto planéty po mnoho rokov skrývali v meraniach vykonávaných na mnohých observatóriách,“ povedal Rafael Luque, doktorand z Kanárskeho inštitútu astrofyziky (IAC) na Tenerife, ktorý viedol výskumný tím. „Trvalo to, než nás TESS naviedol na zaujímavú hviezdu, aby sme ich mohli odhaliť,“ dodal.

Planéta GJ 357 b objavená prieskumným satelitom NASA tak ukázala cestu na ďalšie svety obiehajúce rovnakú hviezdu GJ 357, z ktorých práve jeden je umiestnený v obývateľnej zóne hviezdy. Ide o spomínanú GJ 357 d.

„GJ 357 d sa nachádza na vonkajšom okraji obývateľnej zóny svojej hviezdy, kde dostáva od hviezdy približne rovnaké množstvo hviezdnej energie ako Mars od Slnka,“ vysvetlila spoluautorka štúdie Diana Kossakowska z Astronomického inštitútu Maxa Plancka v nemeckom Heidelbergu.

Pokiaľ má planéta hustú a dostatočne teplú atmosféru, čo určí budúce skúmanie, mohla by podľa nej zachytiť dostatok tepla pre svoje zahriatie a na povrchu nechať kvapalnú vodu.

Bez otepľujúcich účinkov atmosféry by mala priemernú teplotu – 64 °C. Planéta GJ 357 d váži najmenej 6,1 násobok hmotnosti Zeme a obieha okolo hviezdy každých 55,7 dní vo vzdialenosti asi 20 percent Zeme od Slnka. Veľkosť a zloženie planéty nie sú známe, ale skalný svet s touto hmotnosťou môže byť zhruba dvakrát väčšia ako Zem.

„Kto vie, možno tam čoskoro pomocou ďalekohľadov zachytíme aj známky života,“ zasnila sa podľa serveru USA Today astronómka Lisa Kalteneggerová, riaditeľka Inštitútu Carla Sagana v americkom Cornell.

Napríklad GJ 357 b je asi o 22 percent väčšia ako Zem, obieha 11-krát bližšie k svojej hviezde než Merkúr od nášho Slnka. To jej dáva priemernú teplotu najmenej 254 °C.

„GJ 357 b preto označujeme ako, ‚horúcu Zem‘,“ poznamenal spoluautor štúdie Enric Pall, astrofyzik na IAC. „Hoci nemôže hostiť život, je pozoruhodná ako tretia najbližšia známa tranzitná exoplanéta a jedna z najlepších skalnatých planét na meranie zloženia akejkoľvek atmosféry,“ pochvaľuje si.

GJ 357 c, prostredná planéta, má hmotnosť najmenej 3,4-krát väčšiu ako Zem, obieha okolo materskej hviezdy raz za 9,1 dní a teploty na nej dosahujú až 127 stupňov Celzia.

Sonda TESS s teleskopom hľadá nové planéty mimo Slnečnej sústavy od svojho vypustenia v apríli 2018. Konkrétne sa zameriava na planéty obiehajúce okolo 200 tisíc najjasnejších a Zemi najbližších hviezd.

„Družica bude hľadať planéty okolo iných hviezd tým, že bude sledovať, ako planéta prechádza pred hviezdami. To nám ukáže, ktoré hviezdy musíme skúmať, aby sme mohli potom konkrétne planéty študovať podrobnejšie. Budeme potom vedieť, že práve k nim máme obrátiť špeciálne teleskopy,“ vyhlásil vlani astrofyzik z NASA Paul Hertz.

„S veľkými teleskopmi budeme môcť hľadať rôzne znaky v atmosférach týchto planét, ktoré by nám mohli prezradiť, z čoho sa planéty skladajú a či majú v atmosfére také druhy plynov, ktoré sú na Zemi známkou života. Sama o sebe nemôže TESS nájsť formy života, avšak pomôže nám práve zistiť, kam nasmerovať ďalekohľady,“ spresnil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #satelit #exoplanéta #TESS #vesmír kozmonautika